Затлъстяването при децата - тема на българското председателство на ЕС

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф.Николай Петров съобщи, че на това заседание е била широко дискутирана темата за затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене и от българска страна за задълбочили и доразвили темата, за да отчетат и профилактират храненето, за да имаме едно здраво поколение не само в България, но и целия ЕС. Това се очертава и като тема на българското председателство, като втора тема се обсъжда достъпът до лекарствени продукти, особено такива, които не стъпват на нашия пазар, лекарствени продукти, които стъпват, реекспортират се и са в недостиг на нашия пазар, лекарствени продукти, които са иновативни и изключително скъпи и до които е затруднен достъпът.

Министърът на здравеопазването съобщи, че по негово предложение първата тема ще бъде разширена не само във връзка със затлъстяването, а и във връзка с някои заболявания, а защо не и в посока на това, че нашите деца все повече се променят - все по-рано узряват физически, преди са са узрели психически. Проф.Петров подчерта, че има подмладяване на множество заболявания, което също може да бъде обвързано с качеството на храните.

"Амбицирани сме да работим много сериозно в тази посока, колегите министри от ЕС са "за", интересна е темата и ние ще я разработим", категоричен беше здравният министър.

Другата тема е електронното здравеопазване, проф.Николай Петров подчерта, че у нас трябва да изградим системата, защото има направено в посока НЗОК, но вторият стълб, който касае структурите на Министерство на здравеопазването, лечебни заведения, доболнична помощ, предстои да се изгради и то при едно много важно условие - тотална свързаност, защото всички те трябва да работят като един организъм. Години наред това не се случва, проектът е тръгвал и спирал, сега пак е в ход, в съвсем начална фаза, но вече има зададен срок и това трябва да се случи. "До две години трябва да имаме функциониращо електронно здравеопазване", заяви проф. Петров.

При профилактиката липсва организация и ние ще се опитаме да я вкараме в някакви правила, ако има регламент и има някаква санкция, хората трябва да са заинтересовани, отбеляза здравният министър.

Големият дебат за здравеопазването в ЕС - можем ли да говорим за социална Европа, без да бъде осигурен равен достъп до здравни услуги на всички европейски граждани. Министър Петров отбеляза, че тук има много разнопосочни мнения, няма консенсус, но ще се търси такъв. Стъпките, за да постигнем една социална Европа, ще бъдат трудни, защото тръгваме от различни нива, от различен достъп, от различно качество, от различна мотивация.

Вижте целия разговор и коментарът на министъра за клиничните пътеки.Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад