Пламен Димитров: 70% от българите получават заплата под средната за страната

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчерашното заседание беше отложено заради липсата на Валери Симеонов. Димитров каза, че не са стигнали до някакво решение. На експертно ниво са проведени вече десетки срещи, както и на политическо, но в последните няколко години аргументите от двете страни са същите и не се придвижват към консеснсусна точка. За президента на КНСБ един е основният индикатор - реалната работна заплата и как се осреднява през националната статистика. По негово мнение МРЗ трябва да се съотнася около 50% от това, което реално получаваме в джоба си като средна величина. Той каза, че съгласието като че ли е на лице, че тя не може да бъде по-малка от досегашната.

Пламен Димитров: По-важно е да имаме някакви срокове, в които да се договаряме и да стигнем и до следващите стъпки. Да не я отричаме, да се съгласим, че минимална заплата ще има в България, както е имало толкова време, съотношението към средната да го приемем в някакъв диапазон и след това вече да минем по сектори, по икономически дейности и да се разберем как договаряме минималните нива по категориите персонал.

Той припомни, че преди две години бизнесът каза, че замразява договарянето за минималните осигурителни доходи, тъй като иска да види МРЗ за страната как ще се определя. Двата процеса са взаимно свързани, но са блокирани в момента. Димитров беше категоричен, че няма как трета година да нямаме договаряне по тези числа, тъй като средният доход върви нагоре заради ръста на заплатите. За миналата година над 10% се е увеличила средната работна заплата.

Това, което отчина НСИ за средна работна заплата, е една средна велична. Тя е миналата 1000 лева тази година, но ако се погледне структурата на доходите ще стане ясно, че 70% от българските работници и служители получават заплата, която е под средната за страната, в диапазоните 7-800 лева. В регионите на страната, без София, нивата са с по 100-200 лева надолу. В масовия случай хората получават между 650-750 лева, при това за добреквалифицирани дейности. 30% от пазара на труда са на и над 1000 лева.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад