Данаил Кирилов: Залагаме на добросъвестността в действията на магистратите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Устоновени са и задължения на магистратите да декларират обстоятелства и членства в организации, които биха могли по един или по друг начин да ги поставят в известна степен в зависимост. Кирилов докладва, че от нормата, приета миналата година, към момента няма данни за изпълнение на това задължение. Сега е установен 30-дневен срок, за да направят всички магистрати такива декларации.

Предложено е в законопроекта да има да има такова финансиране на съсловните организации, което да е само от личните средства, от членския внос на участниците. В дебата е подчертано, че няма категорична яснота в какви точно проекти участват тези организации, доколко тези проекти кореспондират с целите им. В полза на самите организации е максимално да осветляват всички възможни финансирания, смята Кирилов.

Данаил Кирилов: Не е все едно кой кого финасира и кой защо финансира. Ние бихме желали да сме сигурни, че има равенство във финансиранията на тези организации. Например, че една от тях е фаворит, а другите някак между другото също получават някакво финансиране. Много е различно да финансираш с 10 лева членски внос, друго е да финансираш с няколко милиона за една година една организация. За да сме сигурни, че има независимост, всички донори и техните интереси, и техните програми би трябвало да се осветлят.

Кирилов каза, че от офиси в Брюксел са постъпили множество запитвания за този законопроект. Той е дал обяснение като вносител, защото е сметнал за по-целесъобразно да се обясни. Килрилов отказа да назове имена.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад