Емил Христов: Има доста факти, които се оказаха смущаващи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той каза, че условно работата на комисията се разделя на три периода, не защото трима различни министри са работили, а защото всеки един период има своите особености. Например интегрираният проектен екип в първия период, когато ген. Ангелов е бил министър на отбраната, е работил перфектно. Управляващият комитет е контролирал, поставял е задачи, получавал е обратна информация за много кратко време. Интегрираният проектен екип е успял да свърши наистина много работа. Постигнали са много, отчита Христов.

Вторият период е по времето на министър Ангел Найденов. Той се характеризира със застой. Има едно хубаво нещо по това време - много добрата организационна заповед, която издава министър Ангел Найденов. Малко повече от година включително и заместник министъра Иван Иванов не успя да отговори на въпросите какво толкова се случи. Защо не успяха да изпълнят задачите от министъра, защото той поставя реалистични срокове.

В тази заповед министърът поставя задачата, методиката, по която ще стане оценката, математическия модел на анализ, да му бъдат представени преди внасянето на проекта за инвестиционен разход в НС. Докато виждаме, че след това нещата се обръщат и объркват и тръгват малко по различно. И министър Аньо Ангелов и Ангел Найденов слагат нещата на място - т.е. методиката се утвърждава от министъра, но тази методика е променена в третия период.

По времето на министър Шаламанов се променя целият модел на управление, на планиране и на контрол. Направляващ комитет вече няма. Въвежда се друг модел на управление. Създава се Борд за управление вместо интегриран проектен екип. Заповедите, които са издавани в този период, отговорностите, които се делегират и правата не са синхронизирани. Стига се до един момент, в който председателят на борда за управлние на проекта поставя въпрос на борда за управление на портфолиото на проекта.

Председател на борда е бил Румен Радев. Той от самото начало е бил ръководите на интегрирания проектен екип. Христов потвърди, че Румен Радев е имал най-тежката дума като експерт и ръководител на този борд.

В началния етап документите и предложенията се изработват от екипа на Румен Радев и се утвърждават от министър Ангелов. Пътната карта например през 2013 е утвърдена от министър Ангел Найденов, след което при министър Ненчев документите се изработват от програмния екип, който е под непосредственото ръководства на председателя на борда за управление и се утвърждават от него. Тук се появява проблем, каза Христов, като уточни, че председателят на борда е поставил този въпрос на борда за управление на портфолио проекти, но се оказва, че той няма право на основание да утвърди тази методика.

На 27 юни 2016 ген. Радев утвърждава методиката и нещата тръгват.

Разковничето не е в този момент на утвърждаване на методиката, допълни Христов.

"Смущава ни, че до този момент пътните карти се утвърждават от министъра на отбраната. Изведнъж се предлага на НС да утвърди пътна карта. Не може Народното събрание да утвърждава пътна карта, която се утвърждава от министър", каза още Христов.

Христов изказа съжаление от включването на президента, и на цялата институция, които дават изявления по отношение работата на комисията.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад