Възстановяват Ботаническата градина в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ботаническата градина е под управлението на Аграрния университет в Пловдив и е изцяло държавна собственост.

Проф. Христина Янчева - Ректор на Аграрен университет - Пловдив: "През 1946 г. тя е предоставена от временната общинска управа на Агрономическия факултет на Държавния университет в Пловдив, през 2000-та година тя преминава като държавно-публична собственост на Аграрния университет,който е наследник на ВСИ."

От години градината не е поддържана. Не се охранява и няма ограда, затова безпрeпятствено в нея влизат вандали.

Величко Родопски - Помощник-ректор на Аграрен университет - Пловдив: "Ние само я поддържаме, чистим я. Много изхвърлят боклуци, няма как да я охраняваме, щото е 113 дка."
Проф. Христина Янчева - Ректор на Аграрен университет - Пловдив: "Ние от доста години сме загрижени за това какво се случва с Ботаническата градина, но ако тя не бъде оградена, няма как да възстановим колекциите и да работим със студенти и научни работници в тази градина."

От кметството в район "Тракия" вече са изработили проект за ограда. Нейното поставяне ще струва около 200 хиляди лева.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: "За следващата година аз ще предложа на Общинския съвет да бъде заложена сума, която да има отношение към старта и възстановяването на ботаническата градина в Пловдив."

От Общината обаче имат и условие, а то е Аграрният университет да премахне строителния магазин, който попада в терена.

Величко Родопски - Помощник-ректор на Аграрен университет - Пловдив: "Под наем е магазинът, няма да удължаваме договора за наем и всеки момент, в който кметът е готов да помогне, ще прекратим договора."

От Аграрния университет са изработили проект за бъдещата визия на Ботаническата градина. Предвижда се освен да бъдат посадени нови и възстановени старите растения, да има езеро и дори стена за катерене.

Проф. Христина Янчева - Ректор на Аграрен университет - Пловдив: "Ще бъдат направени пътеки и градински център и оранжерии, където ще се поддържат и размножават видовете растения."
Величко Родопски - Помощник-ректор в Аграрен университет - Пловдив: "Ще направим една сграда, която ще бъде учебно-информационен център. Ще има хора, които ще обясняват тези дървета какво представляват, и отделно може би ще има магазин, в който да се продават сувенири на град Пловдив и на университета."

За да се възстанови градината обаче, ще са необходими около половин милион лева. За да ги набавят, от университета ще кандидатстват по различни проекти и се надяват на финансиране от държавата.