Георги Йорданов: Ако искаме добро здравеопазване, трябва да отделим повече пари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Георги Йорданов мисли, че все още рано да се говори за разрешаване на проблема с мораториума върху новите лекарства, въпреки че управляващите заговориха за смекчаване на мораториума. Той заяви, че вече "се обърква от противоречивите сигнали на управляващите", включително освобождаването днес на подуправителя на НЗОК, който отговаря за болниците и за лекарствата и намерението да се създаде специална комисия, която да решава кой пациент има нужда от иновативно лекарство. Според д-р Йорданов новите лекарства скоро няма да стигнат до нуждаещите се пациенти. Той изрази възхищение от изявлението на д-р Красимира Иванова, сестрата на премиера, че "тези пациенти трябва да получат своите лекарства".

Няма яснота, по думите на д-р Йорданов, за начина, по който това ще се осъществи административно. Затова пита министъра на здравеопазването как нормативно ще стане това и откъде ще дойдат парите.

Що се отнася до наличните пари в НЗОС и твърденията на управляващите, че сега в нея има мнного пари - 4 милиарда лв., д-р Йорданова обясни: наистина сега в касата има повече пари отклкото, когато тя стартира, но тогава част от разходите са били заплащани от Министерството на здравеопазването.

Георги Йорданов - заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване:
"Постепенно с годините всички тези разходи преминаха в здравната каса и се налож нейният бюджет формално да бъде увеличен. В момента МЗО плаща много по-малко пари. Това на първо място. На второ място: дава ли си някой сметка, че един пет скенер, а вече имаме няколко в страната, годишно прави бюджета на две общински болници. Трябва ли да има пет скенер, ще кажете - трябва да има, но той си върви със своя бюджет. Или кибернож... Обяснявам защо бюджетът става по-голям... Ако искаме да имаме хубаво здравеопазване - европейско, американско, трябва просто да отделим повече пари."

По отношение на искането на вот на недоверие социалисти обикалят страната и разговарят с хората. Хората изразяват недоволство от повишението на цената на водата и подозирали корупция във водната сфера, каза д-р Йорданов. Това била и причината социалистите да заострят вниманието си към корупцията и борбата с нея. Хората по места били и много притеснени за здравеопазването по райони във връзка със състоянието на районните болници.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад