"Цената на творчеството": Цената на музиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дружествата за колективно управление на правата са връзката между авторите и творците на музиката и ползвателите на музика. Те събират възнагражденията за ползване на музика и по най-бързия и възможно най-прозрачен начин ги връщат обратно при хората, които създават интелектуален продукт, поясни София Щерева. И с огорчение съобщи, че България е на последно място в света по приходи от интелектуална собственост на глава от населението.

Елена Кискинова, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти, представи дейността на асоциацията и подчерта, че освен че подкрепят борбата с пиратството на държавните организации, самите те организират антипиратска дейност на звукозаписната индустрия.

Любо Киров подчерта, че отново се налага да обясняват на хората що е това интелектуална собственост след години на повтаряне на едно и също - този труд на музикантите е специфичен, изискват се особени можения, за да измислиш песен - да напишеш текст, да създадеш музика, да аранжираш, да продуцираш и тя да излезе на бял свят. "Тази собственост не е по-различна от собствеността на хранителен магазин, който продава даден продукт, който сам определя цената си", коментира изпълнителят и поясни, че имат проблем с това, че някой друг започна да определя цената и ставката на тези права.


Вижте целия разговор във видеото.