За прочита на комунизма в учебниците по история

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Искра Баева е на мнение, че би следвало да има и ден за почит към жертвите и на другата страна. Според нея, тъй като вече живеем в плуралистично общество, трябва да се отдава почит на жертвите и от двете страни. Баева беше категорична, че и едните и другите жертви трябва да се честват. А обективен исторически прочит, за да се направи това, не липсва: има достатъчно много исторически изследвания, които показват фактите от двете страни. Баева наблегна на обстоятелството, че от 1996 година досега в българското училище има плуралистични учебници, различни учебници. В тях макар и в различна степен, има "демократичен и плуралистичен прочит" - има информация и за горяните, и за Народния съд, и за съветизацията. Професор Баева е съгласна, че наред с добрите страни на комунизма в историята за учениците трябва да се добавят липсата на политически свободи, цензурата, репресиите, Народният съд.

Според Методи Андреев преди да стигнем до решение за отбелязване на общ ден на жертвите на репресии в България, трябвало да стане ясно точно какво се е случвало и виновният да поиска прошка от пострадалите, на което Баева припомни, че това е станало още през 1991 година в студиото на БНТ от тогавашния лидер на БСП Жан Виденов. Андреев смята, че у нас "няма адекватно изучаване на престъпленията на комунизма" за разлика от другите бивши сграни от Източния блок.

Вижте във видеото цялата дискусиия и разгорещения спор около истината за историята преди 9 септември 1944 г. и партизанското движение.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад