Вицепрезидентът Йотова: В сградата на "Дондуков" 1 очаквам да видя партньор

Предаване: Панорама, 09.02.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи изминалата годината на "Дондуков" 2 като "година на амбиции, на много работа, която е преминала като един миг".

В отсрещната сграда, на Министерския съвет, Йотова се опитва да види не опонент, а партньор, особено по теми, които са важни за страната" и които не могат да бъдат различни независимо от партийните различия и различията в идеологиите. Според нея трябва да се търсят пресечните точки.

Илияна Йотова припомни атмосферата в Народното събрание в началото на прехода, през 1989 г., за да я сравни "като стил, като характер, като излъчване" с атмосферата в залата сега.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Р България: "Не Ви ли се струва, че сега прокуратурата и съдът замениха парламентаризма? Няма онази сила на доводите, на аргументите - политическите, експертните, които да решат един спор в пленарната зала, а твърде често чуваме: ще дадем това в прокуратурата, ще занесем тази папка, ще дадем този в съда..."

Според вицепрезидента това не е добър показател за една парламентарна република. Критиката ѝ, по нейните думи, е към всички депутати в залата, включително и към тези от БСП, "макар че основната отговорност е на тези, които управляват в момента".

Илияна Йотова обясни спора, разразил се в обществото около Истанбулската конвенция, като пропуск на управляващите, които не са запознали навреме и достатъчно подробно българските граждани с документа. Разминаване по отношение на документа е имало, по думите ѝ, и вътре в правителството. По принцип тя подкрепя конвенцията като стойностна и наистина отнасяща се наистина за превенция на насилието над жени и домашното насилие. Вицепрезидентът обаче е убедена, че на този етап конвенцията не може да бъде ратифицирана, защото обществото ни е разделено по този въпрос, а "с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието".

Целият разговор с вицепрезидента Илияна Йотова можете да проследите във видеооткъса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад