Причина и следствие - бягство от затвора и протест на надзирателите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"От 10 години сигнализираме всички институции в България за положението на местата за лишаване от свобода, недостига на служители, техническото обезпечение и крачките са минимални, които са направени в тази посока", каза Ивайло Григоров, член на УС на Синдиката на служителите в затворите. Според него недостигът на служители е 300 човека, а заплатата на служителите в затворите е под средната за страната - между 800 и 1000 лв. в зависимост от прослуженото време.

Григоров каза, че в затвор като софийския на смяна са между 28-30 човека, само външната охрана в затворите има право да разполага с оръжие, а хората с пряк достъп до лишените от свобода са само с палки и белезници. В Софийския затвор има между 700 и 900 затворници.

Григоров обясни, че след днешната среща с правосъдния министър има поети ангажименти и ако бъде увеличен броя на надзорно-изпълнителния състав и ако бъде техническо обезпечение, може да се стигне до споразумение и да не протестират.

"За да ви отговаря защо ги гони чистачка, въпреки че не е точно така, от 28 човека на смяна, 27 са на постове, а ако оставят постовете и подгонят лишените от свобода, се създават предпоставки за още по-тежки ситуации", каза Григоров.

Той коментира още, че на осмата минута вече е имало сформиран екип за преследване, което според него е абсолютно безсмислено, защото в други страни има бойни ядра, които стоят в готовност, за да реагират на момента.

Безлов каза, че е сложно да се определят какви са шансовете да се заловят затворниците и хора, които имат пари, обикновено не ги залавят.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад