Йордан Цонев за финансирането, собствеността и разпространението на медиите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поправките и допълненията са свързани с прозрачността на медиите, с финансирането им и с гаранциите за свобода на словото.

"Законът има една основна цел: да изсветли собствеността на медиите и тяхното разпространение", подчерта Йордан Цонев.

Законопроектът е внесен в парламента от февруари и оттогава, по думите на Цонев, се води дебат в обществото. Имало е критики. Днес обаче, след направените промени от вносителите, като цяло, законът е бил подкрепен в дискусията. Наложило се е мнението, че след първо четене законът е станал по-всеобхватен. Според Цонев бележките са били по-специално в посока да бъдат ли толкова високи глобите за тези, които не декларират собствеността и финансирането, както и да се блокира възможността офшорни компании да притежават медии.

"В Закона за офшорните компании има текст 21 и 22 на член 3, който не позволява на офшорни компании да имат печатни и електронни компании."

Как може да се спре сайт, който е регистриран някъде в чужбина? Той би могъл да бъде блокиран, но има опасения да не се получат обвинения в налагане на цензура. В същото време представители на медиите днес са поискали такава мярка за анонимни сайтове. Цонев изтъкна, че когато застанеш с името си и с прозрачността за финансирането си пред обществото, тогава настояваш да бъдат спрени анонимните медии, от сивата зона.

Като депутат от ДПС, Йордан Цонев смята, че конфликтът между президентството и изпълнителната власт е институционална криза. Президентът, според него, няма функции да управлява, но има функции да регулира, да коригира, да възпира.

Що се отнася до посещението на американския посланик в централата на ДПС, Йордан Цонев я определи като регулярна и плод на желанието на посланика да се запознае с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

За отговорността на медийния собственик по отношение на редакционната политика, за заложеното в проектозакона, предлаган от ДПС, задължение да се декларират всички договори за доставка на услуги и източници на финансиране, за особеностите при прозрачността на разпространението можете да научите от видеозаписа на целия разговор с Йордан Цонев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад