Вписва ли се "Бронзовата къща" в културното пространство на София?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Работата по арт инсталацията започва преди 13 години. Тя трябваше да е готова за началото на европредседателството на България, но се забави с месеци и изграждането приключи дни преди края му.

Средствата за реализацията на проекта идват изцяло от автора му - Пламен Деянофф. Пред БНТ той заяви, че произведението му струва 2 млн. евро.

В историята на нашата страна "Бронзовата къща" е едно от първите мащабни художествени произведения, реализирани в публичното пространство, които не са по повод някакво събитие и не са поръчка от правителство, каза Пламен Деянофф.

Това произведение е израснало в ателие на художник, обиколило е над 100 изложби в различни музеи и галерии и финално се реализира в България.

"Силно се надявам "Бронзовата къща" да бъде развалена и след време да се появи нещо друго. Позитивно е, че на това място се случва нещо. Негативно е, че това не е осмислено предварително като решение. Целият проект изглежда нелепо в тази обстановка. Хубаво е, че се случва едно публично произведение, но не е хубаво да остане за дълго време", коментира арх. Тодор Обрешков.

Изграждането на скулптурата в пространството срещу Националната галерия беше съпътствано от скандали и полемики както в арт средите, така и в общината.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад