Под едно небе

"Гръб срещу гръб" или "Рамо до рамо". Къде започва и свършва Стената!6-сериен телевизионен филм

Държава: Германия
Година: 2017
Времетраене: 45 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьор: Оливър Хиршбигел

В ролите: Фредерике Бехт, Том Шилинг, София Хелин, Бен Бекер, Йорг Шютауф, Ханес Вегенер, Стивън Бранд, Йорг Шютауф и др.

Различни и... еднакви. Роднини, съседи и шпиони от две системи на една земя, разделена от Берлинската стена


Сценарият е по идея и синопсис на Пола Мили - eдна от водещите британски сценаристи, многократно оценявана с награди и номинации от БАФТА и други академии за филми и минисерии - "Политическа съпруга", "Девствената кралица" "От втори поглед", "Водеща амбиция", "Нощен патрул", "Краят на играта", "Детето", "Зоната". Писането е професия, а опитът й е личен и разнопосочен. Родена в Бъкингамшиър, 15-годишна напуска училище, пътува, пише и учи в движение. Обикаля страните от Централна Америка, САЩ и стига до Африка, откъдето тръгва и сценарият й за мултинаградения "Мечта за Африка".

През 2015 започва снимките на "Под едно небе" с германския режисьор Оливър Хиршбигел - роден в Хамбург, също беглец от училище, с богата биография - готвач на кораб, художник, фотограф, автор на пърформанси и инсталации, преди да избере екрана. Началото е телевизионно с епизодите на любимия на милиони - "Комисар Рекс". Оттогава са минали две десетилетия на три континента - Европа, САЩ, Русия, Австралия - с режисьорски труд за "Даяна", "Пет минути от рая", "Експериментът", "Инвазия", "Бункер", "Милиарди", "4 квартала". Между аплодисментите и наградите избухва и скандал. Причината е "Бункерът" /2004/, който разказва за последните 12 дни от живота на Адолф Хитлер през погледа на неговата секретарка. Някои сцени предизвикват фурор в мрежите и остра полемика в Германия относно образа на нацистките лидери.

По-късно режисьорът обяснява в нюйоркско списание, че това е пародия, идеята била и демоните да бъдат представени смешно: "да свалиш тези ужасни хора от трона, който ги издига до дявола и да ги погледнеш като реални същества. И не е нечестно да вземеш нещо от историята, за да го използваш в посоката, която би ти послужила". Ясно е, че клаустрофобичният експериментатор във визията Хиршбигел обича изненадите.

Сценаристката Мили е феминистка, Хиршбигел е провокатор. И двамата са срещу хомофобията и в екип за "Под едно небе" - филм за "обикновените хора в необикновени времена", както го представят, но не е толкова шаблонно колкото звучи.

Историята е от двете страни на Берлин в капан за агенти и "субекти" между Източна и Западна Германия - 25 години преди да падне Стената , когато всички се наблюдават взаимно, отвътре и отвън. Историята е стара като света. Затова в играта има и шекспирово звучене от ХХ век, когато "Ромео" е роля на обучен сътрудник в тайните служби с мисия, а Жулиета е всяка следваща жертва, от която могат да се събират данни. Методът в шпионските среди е известен като "Сладък капан".

Източна Германия, 1973. Ларс Вебер е млад, амбициозен и непроницаем. Предстои му да докаже лоялност към родината. 25-годишен, той е наясно, че един ход напред в ГДР може "да скъса струните". Затова е изпратен в Западен Берлин като източногермански "Ромео"-агент. Задачата му е да прелъстява жени на "чувствителни" позиции като Лорън Фабер - високопоставен служител на Британското разузнаване - тя няма съпруг, живее сама със своенравен син.

Младата й колежка Сабинe Кутер бързо е привлечена от Ларс, но никой няма представа за тайната игра между тях. Около този несигурен триъгълник се включват още герои - мишени по съдба и агенти по служба от ЩАЗИ, ЦРУ и МИ-5.

Учителят-гей Аксел не издържа на репресията в Източен Берлин и се впуска в налудничав опит за бягство, копаейки тунел под Стената. Братовчедката на Ларс - Клара, живее в сянката на сестра си, но е отлична плувкиня и мечтае да влезе в Олимпийския отбор на ГДР.

Затова има нужда от подкрепа и стимуланти, които обаче оставят... следи. Образите се множат, всеки нов случай води до друг, подозренията се трупат, грешките също, а щастието е толкова близо за всички.

Докато Желязната завеса изглежда непробиваема, германците и от двете страни търсят едно и също - сигурност, човечност и свобода. Живеят в различни условия, стандарти и системи, но реално са нормални хора с чувства, грижи и радости - на една земя, "Под едно небе"


Границата още стои, само изборът е свободен: "Гръб срещу гръб" или "Рамо до рамо"

*Златна Романова

Под едно небе@ Beta Film

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад