Петър Стоянов: Да си лидер означава да водиш. Това лидерство ни липсва

Предаване: Панорама, 18.01.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той разказа, че е отказал мандатът на БСП и е свикал Консултативния съвет по национална сигурност, за да се откажат социалистите от мандата и да се отвори път за нови избори. Служебният кабинет, назначен от него, свършва две исторически неща, сред които въвеждането на валутен борд, който стабилизира икономиката на страната и е подал молба за членство в НАТО. Основният фактор за разбирателството на политиците тогава е бил страхът, според Стоянов.

Петър Стоянов: Сразяващо е като си помислим, от гледна точка на хилядолетията и на историята на цивилизациите, че Европа не е родила нито една религия. Европа е родила само идеологии.

Според него европейската цивилизационна система и европейските ценности доминират в света. Не е престижно да си далеч от европейският модел.

Стоянов заяви, че не знае дали британците искат точно Брекзит. Той каза, че Великобритания ще му липсва на фона на прекалено партизираната, идеологизираната, склонна към революции Европа. От друга страна Великобритания винаги е имала специфично място по отношение на ЕС, обясни Стоянов.

Петър Стоянов: Моят страх е, че не само България и не само в Източна Европа, а изобщо по света се възприе буквалистично отношение към демокрацията. Не трябва да се забравя, че мнозинствата могат да грешат. Нещо повече, мнозинствата често грешат. Да си лидер означава да водиш, да даваш насоката, да определяш общественото мнение, да го сформираш, да му помагаш, да го стимулираш. Това е лидерството, това е днешното лидерство, което ни липсва.