Фотографии от югозапада на САЩ: как природата влияе върху идентичността

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антони Георгиев представи темата на изложбата с две думи: "Американският мит". Според него понятието "югозапад на САЩ" е по-скоро културно, отколкото географско, защото включва части от различни щати в тази част на Северна Америка. В творбите си авторът се е интересувал не толкова от пейзажа, колкото от културното измерение на този пейзаж.

"Този район на Северноамериканския континент е толкова важен за изграждането на американската идентичност, колкото е Балканът за българите... С това настъпление на запад, което започва в началото на 19 век и приключва около средата на 20 век, когато и бумът на т. нар. уестърни. Това са пейзажите, в които се разиграва тази драма на американския запад. Първите заселници - пионерите, са престъпници, крадци на коне, проститутки. Там се лее силно уиски, има леки жени в салуните. Това е част от мечтата, това е част от мита. След тях обаче идват работливите хора. Идват хора, които се занимават с фермерство. Идват много мормони, които пристигат главно от източния бряг. Има цяло течение в литературата през 19 век, което се занимава с американския мит."

Георгиев определя времевите граници на кулминацията на идеята за американския мит е от 30-те докъм 80-те години на 20 век, когато е и бумът на уестърните. Авторът обясни липсата на човешки лица във фотографиите така:

"Интересуваше ме начина, по който природата, защото това е само природа, 100 процента природа, почти няма човешка намеса в тази природа, влияе на върху създаването на американската идентичност. Какво значи американска идентичност: силен индивидуализъм, за разлика от Европа, безстрашие, абсолютна готовност човек да се впусне в нови територии без да се интересува от нищо друго, за да постигне нещата, които иска да направи."


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад