Съдебни спорове. Разговор с Ясен Тодоров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шефът на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров определи като прецедент писмото на седемте посланици на държави от Европейския съюз за реформи в съдебната система. „Ръководството на Софийски градски съд беше изслушано от ВСС, всеки от членовете на съвета си е направил изводите за това как е управляван съдът, дадени са конкретни препоръки с конкретен едноседмичен срок за изпълнение на председателя на СГС Владимира Янева“, каза той в студиото на „Още от деня“.

„Ако членове на съвета преценят, че има извършени дисциплинарни нарушения, те могат да внесат предложения за образуване на дисциплинарно производство, като поискат наказанието да бъде освобождаване от заеманата ръководна длъжност. Ако съдия Янева прецени, че някой от нейните заместници не са се справили, в нейните правомощия е тя да поиска смяна на конкретен заместник. Ако не се стигне до такъв извод, оценката за управленския мандат на съдия Янева ще бъде даден в неговия край“, обясни Тодоров.

Той призна, че проблем със случайното разпределение на делата има. Но според него темата за случайното разпределение не е панацеята на правораздаването. Трябва да се стремим към повишаване на доверието, подчерта Тодоров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад