Недостиг на лични лекари в Разград и района

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според оповестени тези данни броят на общопрактикуващите лекари в България е под критичния минимум. Разградско е една от областите, в които положението е най-тежко. Кореспондентът на БНТ  там потърси за "Денят започва" отговор на въпросите защо джипитата избягват региона и какъв е възможният изход от ситуацията.

В Разграско от общо 73 практики са заети едва 49. Това означава, че на 10 000 пациенти се падат петима лекари. Според председателя на съсловната организация в областта д-р Селиме Карагьозова причините броят на джипитата да намалява са комплексни.

„Първо, има много голям брой неосигурени пациенти, второ тези пациенти са пръснати в малки и отдалечени населени места. Не на последно място е и имиджът на общопрактикуващите лекари, който с годините постоянно се подронва. Като се започне от БЛС и се стигне до всички останали институции”, казва д-р Селиме Карагьозова.

Основният фактор, който отблъсква младите лекари от практиките в областта, е ниското заплащане.

„При записани пациенти около 2000, от които половината са здравно неосигурени, и като си плати лекарят разходите за наем за кабинет, телефон, персонал, пътните разходи, които има, за да обикаля близките села, заплатата му остава под 500 лв., а при условие, че в Западна Европа заплатата на новозавършил лекар е 4000 евро, няма как при тези условия да има млади колеги, които да дойдат, пояснява д-р Карагьозова.

Общ проблем за младите медици в страната са специализациите.

"Сега записването за специализация е доста по-лесно, обаче отиването на специализация, завършването на цикъла на обучение е малко по-тежък заради това, че няма заместващи лекари. Имахме предложение това да става в съботни и неделни дни или с дистанционна форма на обучение за колегите, които практикуват. Засега обаче не е въведено в медицинските институти”, допълва д-р Карагьозова.

От всички тези неблагоприятни обстоятелства потърпевши са пациентите, като най-ощетени са тези в по-отдалечените и малки населени места, където живеят предимно бедни и възрастни хора. Джипитата смятат, че за да се излезе от тежката ситуация, трябва да се осигури по-добро заплащане. Докато това стане възможно обаче има и други начини да гилдията да бъде подкрепена.

„Освен заплащането, самите общини може би трябва също да помогнат на населените места, където искат да има лекари, финансово и наемите. Даже самият кмет трябва да намери начин да подпомогне лекаря, който живее там”, категорична е д-р Селиме Карагьозова.

Не е маловажно и да бъде възстановен авторитетът на професията, смятат личните лекари.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад