Разговор с Кирил Цочев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването "Още от деня" заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Кирил Цочев коментира, че посещението на видни политици е знаково за България. Какво произтече от посещението на Джон Кери – потупване по рамото и снимки пред знамената, отбеляза той.

По повод подчертаната от Кери необходимост от диверсификация на енергийните източници за България, Цочев смята, че изреченото от държавния секретар на САЩ е резонно, но е неприложимо в момента у нас на фона на спрените стратегически енергийни проекти. „Как ще стане диверсификация на газ като унищожихме всички проекти, свързани с газа?".

По думите му спреният газопровод „Набуко" беше алтернатива на всички останали руски доставки за Европа. „В Европа до 2030 г. консумацията ще бъде 815 млрд. куб. метра, което не може да бъде осъществено от един доставчик“, отчете той. Цочев смята, че след вчерашното посещение на Джон Кери можеше да се обсъди възможността за политическо влияние за реализирането на проекта "Набуко". „Той е готов, трябваше да започне 2015 г. и да дава газ 2018 г. до Централна Европа“, каза депутатът от АБВ.

Посещението на такова високо ниво разбирам като сигнал за финансова помощ за преструктуриране на енергетиката. Енергетиката се нуждае от преструктуриране. Ще ни изпратят човек да помага, но ние имаме стратегия, каза още Цочев.

По въпроса за проучвания и добив на шистов газ в България, Кирил Цочев смята, че подобни намерения трябва да бъдат отдалечени във времето, докато стане ясно и категорично, че технологията е безопасна.

Последните шест правителства – четири редовни и две служебни, проспаха възможностите за алтернативна доставка на течни горива и газ. Вече зависим от Турция, което е много неприятно, подчерта Цочев, който е и зам.-председател на енергийната комисия в парламента.

Трябва да бъде направен сравнителен анализ на двете централи – АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" и едва тогава да се прецени с кое да се върви напред. В момента параметрите на АЕЦ "Белене" са по-добри, заяви депутатът.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад