Румен Петков: Необходима е радикална промяна в съдебната система

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Взривовете в Иганово са сериозен проблем и на МВР, и на икономическото министерство, дотолкова, доколкото то е принципал там, коментира в студиото на „Още от деня“ Румен Петков, заместник-председател на АБВ. „Подходът на министъра на отбраната към някои от структурите на министерството е, меко казано, безотговорен. Той допусна едни кадрови промени в „Търговия и снабдяване“ на Министерство на отбраната, които, бих казал, имат откровено престъпен характер“, каза Петков.

Назначи се директор, който уволни почти всички шефове на складове, а това е специална продукция, и в продължение на седмица и повече на тяхно място нямаше назначени хора. Тоест нямаше никакъв контрол от страна на военното министерство върху тези складове, посочи той. Но изрази надежда, че професионалното ръководство на МВР ще направи всичко възможно за установяване на причините.

За казуса със съдия Ченалова, която е обявена за общодържавно издирване, той каза, че това е прецедент, който нормалният човешки разум не може да анализира. Магистрат да се крие от съдебната система. Това е нещо, което надхвърля всички представи за възможното, каза Петков.

Необходима е радикална промяна в съдебната система, добави той. И обясни, че съдебната реформа има шанс. И затова и ние от АБВ сме подготвили и внесли законопроект, който много ясно разписва необходимите промени в Закона за съдебната власт. Ние там сме се ангажирали със съвършено конкретни предложения, те получиха висока оценка от министъра на правосъдието, от представителите на Висшия съдебен съвет, от председателите на съдилищата. Така че това е посоката – активен диалог с участието на всички институции. Ние от АБВ неслучайно предлагаме да бъде изграден в Народното събрание съвет по съдебната реформа, подчерта Петков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад