59. издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Йордан Камджалов призна, че за него е огромна отговорност и чест да открие, заедно с Русенска филхармония, фестивала тази година. "Причините са много емоционални. Те са на три нива. Първо съм извънредно свързан персонално със самия Густав Малер. Второ - Русе е град, с който съм свързан от дете. И трето - връзката ми със самия фестивал "Мартенски музикални дни", който буквално от ученическите ми години, е променял живота ми със знакови събития, които съм преживявал на тази сцена. Много съм щастлив сега да съм част отвътре на този процес."

Изборът на Симфония №5 на Густав Малер за откриването на събитието не е случаен, тъй като Няма по-достъпен автор от Малер, защото "Неговата душа говори на душите на други хора. Смятам, че той е абсолютно оголен емоционално. Смятам, че той е абсолютно откровен, спонтанен и директен в своята емоция. Смятам, че той е болезнено открит и смятам, че точно това нещо може да срещне българина, както никой друг автор", разказа Камджалов.

Йордан Камджалов съобщи, че 5 симфония на Густав Малер ще бъде изпълнена и на 16 март във Варна, а на 17 март - в София.

Ива Чавдарова открои, че фестивалът започва с ключово събитие - дирижираната от Йордан Камджалов Симфония №5 на Густав Малер в изпълнение на Русенската филхармония. На 31 март фестивалът ще завърши отново с ключово събитие, в което участие ще вземат Русенският фестивален оркестър, Емил Табаков, Светлин Русев. Ще бъде изпълнена "Жар птица" от Игор Стравински. Тя посочи, че фестивалът е изпълнен с паметни събития. Какви - вижте във видеото.