Как и къде се създават новите думи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото е езиковедът доц. Андреана Ефтимова. С нея разговаряме за чистотата на езика и промените в него, които социалните мрежи и новите технологии налагат.

Като специалист доц. Андреана Ефтимова изрази мненние, че борбата с чуждите думи е напълно излишна. това е процес, който винаги е съпътствал естественото развитие на всички езици. Нормално е да усвояваме чужда лексика, въпросът е с какви стилистични и терминологични функции е натоварена тя, подчерта езиковедът. "Езикът има собствено развитие, в рамките на което той се самоочиства от думите, които не са необходими." Новите технологии и интернет, разбира се, са най-мощният фактор, който съдейства за масово навлизане на чужди думи в българския език.

Що се отнася до данните, които изнася Google, Ефтимова не скри изненадата си от събития и личностите, към които има най-голям интерес. Това са три групи събития и личности. От една страна това са публичните личности от шоу бизнеса, от друга страна - личности от политиката и в третата група се забелязват две компютърни игри и една известна в САЩ лотария. А що се отнася до думи като покемон, смартфон, селфи и шопинг, мястото за създаването на нови думи са социалните мрежи, където протичат интересни езикови игри, които водят до създаването на неологизми /нови думи/. Там хората проявяват изключителна изобретателност. Новите думи се регистрират всяка година от Оксфордския речник. Например, селфи е била думата на годината за 2014.