"Жажда" дава старт на петото издание на "Лятно кино с БНТ1"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер започва петото издание на Лятното кино на БНТ1. В лятното кино в Борисовата градина зрителите ще могат да видят филма "Жажда". С програмния директор на Българската национална телевизия Севда Шишманова и режисьора Иван Тонев - гости в студиото на "Още от деня", разговаряхме за кампанията.

"20 000 км, изминати в страната, 126 прожекции, повече от 70 000 зрители, 40 нови български игрални филма... БНТ създаде една уникална платформа за дистрибуция на българско кино и има възможност в продължение на 5 сезона вече да показва най-новото българско кино в невероятни места в страната - там, където никога не е стъпвала киномашина или там, където е имало прекрасни летни кина, но те са били унищожени", това сподели Севда Шишманова и допълни, че този проект задвижва невероятна енергия. Тя посочи, че в Горна Оряховица рекордните 2500 души са се събрали на една прожекция. Във Велико Търново - 1700, 1500 - в Плевен. Това са цифри, които показват каква е посещаемостта и мащабът на прожекциите. Тя призна, че в телевизията пристигат много заявки от най-различни места в страната. "За съжаление, тази година ще можем да отидем само на около 20 места."

Филмите, които ще бъдат излъчени по време на петото издание на "Лятно кино с БНТ1" са: "Жажда", "Жената на моя живот", "С лице надолу", "Урок", "Бартер", "Джулай".

Иван Тонев каза, че филмопроизводителите възприемат с респект тази кампания, защото това е особена форма на дистрибуция. Дистрибуторите започват по почина на БНТ1 да правят други летни траншове и имат добри резултати в паралелните лъчове на "Лятно кино на БНТ1". По думите му кампанията на националната телевизия разчупва стандартното клише, че българското кино не е конкурентно в България на чуждото кино.

"Лятно кино" е със свободен вход, припомни Иван Тонев.

Севда Шишманова подчерта, че благодарение на кампанията "Лятно кино с БНТ1" повече от 10 общини възстановиха своите летни кина.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад