Мистериозният полет - как изчезна самолетът на "Малайзия еърлайнс" – разговор в „Още от деня”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-рядко се случват инциденти във въздуха, когато самолетите са набрали крейсерска височина, какъвто е случаят с "Малейжа еърлайнс", затова и толкова трудно да се определи местонахождението на самолета, каза в „Още от деня” журналистът Александър Богоявленски.

Статистиката показва, че най-рядко инцидентите се случват, когато самолетът е набрал т. нар. крейсерска височина, на която се извършва по-голямата част от полета, обикновено тази височина е над 10 хил. метра. Такъв е и случаят сега, уточни Богоявленски.

Когато инцидентите стават на такава височина, е много трудно да се определи кога точно е възникнал проблемът. Още повече в този случай, защото няма обратна връзка от полета, от пилотите и от кокпита и властите няма как да се ориентират точно, ако инцидентът е възникнал поради технически проблем или от друго естество, кога той е започнал. Няма никаква информация от кокпита на машината, че има въобще какъвто и да било проблем, обясни той.

Други възможности са т. нар. ADS-B радари. Това са радарни устройства, които вече се проследяват и от частни компании от земята. Това е малко по-трудно, когато полетът се извършва над водно пространство, какъвто е и този случай. Но въпреки това в един от водещите сайтове, които проследяват и дават такава информация, има информация за последното местонахождение на самолета. Има точни координати кога сигналът е бил загубен, но информациите продължават да бъдат конфликтни, заяви журналистът.

Арабистът проф. Владимир Чуков не отхвърли съмненията за терористичен акт. Първо защото не беше доказана експлозия, внезапното изчезване от радарите може да се дължи на експлозия. Американците имат такива инструменти, че могат да засекат експлозия във всяка точка на земното кълбо, подобно нещо не е имало. След това обръщането на самолета автоматично веднага трябва да се отрази на съответния радар, т.е. веднага автопилотът сигнализира за подобно нещо. Такова нещо не е имало. Има няколко мистерии, които на практика остават неизяснени, заяви той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад