Преди старта на "Ръкописът"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската национална телевизия започва нов формат, който ще подкрепя и писането, и четенето. С гостите в празничното студио днес Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1, Георги Тенев, писател и водещ на новия формат, Милко Лазаров, режисьор, чийто сценарий за филм преди броени дни получи награда в Кан, и Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга", разговаряхме за "Ръкописът".

Севда Шишманова разказа, че точно преди година новият формат „Мasterpiece“ или "Шедьовърът" е бил представен от компанията "Фриментъл" в Кан и екипът на БНТ го е харесал веднага. Той е специално създаден за италианската обществена телевизия РАИ. Програмният директор посочи, че екипът ни е бил единодушен, че българският вариант трябва да носи името "Ръкописът", тъй като си даваме сметка, че в началото е думата, словото. Тя допълни, че форматът, излъчен в Италия, е предизвикал невероятна дискусия за това дали не е прекалено елитарен за една по-широка аудитория. Европейските издания обаче определят формата като най-доброто, появявало се на телевизионния екран през 2013-та и 2014-та година. Той представя талантите в областта на нещо съвсем съкровено, каквото е писането на една книга. "БНТ1 има създадена традиция - "Голямото четене", "Малкото четене", "Пътуващата библиотека" и решихме да стъпим на това, което сме възпитали в нашата аудитория, създали като очаквания за съдържанието, което им показваме", допълни тя, като уточни, че този формат ще се реализира с помощта на издателство "Сиела".

Милко Лазаров сподели, че целта е форматът да не изглежда толкова като състезание, каквото е. Ще се постараем нещата да изглеждат така, че да забравим, че литературата се е превърнала в елитарно занимание, за съжаление. Повечето от участниците са със симпатичното самочувствие на аматьори, което е и шанс, каза още той и съобщи, че кастингът ще се проведе около 20 юни, като допуснатите ще бъдат информирани. На този кастинг ще бъдат избрани 72 души.

По думите на Георги Тенев "Ръкописът" е едно предаване, в което зрителите ще видят как едни живи хора създават литература пред тях. "Ако може един такъв интимен акт да се случи пред камерите. Да, може. В италианското предаване това е станало факт по един много интересен начин и с опита от техните сполуки и несполуки, в България то ще се случи вероятно и по-добре." Георги Тенев подчерта, че това не е поредният конкурс за най-добър роман. Това е едно състезание, което цели да обърне внимание на един процес, на който почти никъде не се обръща внимание, а именно процесът на създаване на литература, на една духовна и интелектуална дейност. "Целта на "Ръкописът" е да открие хора, които имат потенциал", каза още той и допълни, че зрителите на БНТ1 ще имат невероятния шанс да се срещнат с хора, които до един имат въображение.

Веселин Тодоров заяви, че БНТ заслужава огромни адмирации, като трябва да се оцени смелостта на телевизията да се заеме с реализацията на един по-интелектуален формат. Хубаво е, че това се случва в момент, когато има възраждане на интереса към българските текстове и българския роман. Вече има съвременни български писатели, които могат да се издържат от писане на романи. Той прогнозира, че "Ръкописът" ще произведе невероятна звезда, като това ще бъде автор, който ще може да продава и романа, който ще бъде издаден сега, и следващите си произведения - в огромни тиражи.

Севда Шишманова каза, че успешните формати, реализирани от БНТ до момента са променили мисленето на спонсорите и рекламодателите. "Ние ги накарахме да инвестират в съдържание, преди да инвестират в рейтинга. Общественото признание дойде след това", призна тя.

Севда Шишманова коментира и данните на НСИ, които красноречиво показват, че БНТ е най-големият разпространител на българско кино - игрално кино, сериали и документално кино. Тя каза, че най-голяма е аудиторията на документалните филми и това се дължи най-вече на факта, че то отсъства изобщо от разпространението.

Тя призова зрителите да гласуват на сайта на БНТ в анкетата на "Лачените обувки на българското кино", а също и да дават своето мнение със смс-и, събраните средства от които ще отидат за подкрепата на късометражен дебют, който ще бъде класиран по време на сесията на БНТ за игрално кино.

"Кой ще бъде любимият български филм зависи само от българските зрители и от тяхното гласуване", обобщи Севда Шишманова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад