А. Байчева, ген. консул: Засега няма заразени български работници в Коесфелд

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В кланицата в град Коесфелд работят 800 души - работници от България и Румъния. Те работят при лоши условия и при невъзможност да спазват физическа изолация. Според Байчева местните власти полагат усилия за контрол върху условията - с проверки и информация за работниците какво да изискват от работодателите си,но често -самите работници се страхуват да го правят.

Що се отнася до възможността за лечение на работниците в Германия, Антоанета Байчева каза, че повечето от чуждестранните работници в провинция Северен Рейн-Вестфалия имат трудови договори, което означава и здравна осигуровка. В случаите, когато работниците работят нелегално, то те биха могли да се поемат от спешната помощ, която не може да им бъде отказана.

Съветът на нашия консул към българите, които възнамеряват да пътуват като сезонни работници за Германия, е да бъдат много внимателни при какъв работодател отиват. Те трябва да бъдат готови да представят трудови договори, както и адрес, на който ще могат да прекарат задължителната 14-дневна карантина след пристигането им.