АЕЦ "Белене" - Валентин Николов за вариантите при решаване на проблема

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още в първия пленарен ден след празниците парламентът ще гледа на второ четене закона, с който се отпуска помощ за НЕК, за да се плати поръчаното и произведено оборудване за АЕЦ "Белене". Една от причините да се бърза е да не се плащат високи лихви. По тази тема в "Денят започва" Иво Никодимов разговаря с Валентин Николов, зам.-председател на Комисията по енергетика в НС и депутат от ГЕРБ.

Решението на арбитражния съд трябва да се изпълни, каза Валентин Николов, който съобщи, че е бил свидетел по делото в Женева. Поясни, че това е окончателно решение на арбитражния съд и може да бъде обжалвано в български съд - начин на плащане, лихви, но самото решение няма как да бъде обжалвано пред самия арбитражен съд. "Ние трябва да изпълним това решение - при условие, че ние сме поръчали оборудване, ние трябва да го платим, добрата новина е, че не е присъдена ескалация", заяви той и поясни, че руската страна е настоявала да се включи българската и руската инфлация, които тогава са били огромни по размер, а ние сме настояли да включи инфлацията в еврозоната, която е много малка.

"Сега българският парламент направи така, че народът да не плаща тези безумни лихви всеки ден, които се трупат на наша сметка, и ако влезем в съдебни процедури и не ги платим сега, ние ще ги платим по-късно с огромни размери", обясни Валентин Николов и така опонира на лидера на ДСБ Радан Кънев. Той също заяви, че е виждал оборудването в Ижорските заводи, сега трябва да решим какво да правим с това оборудване. Руската страна не иска да преговаря за него, преди ние да направим плащанията, каза още депутатът от ГЕРБ.

Дотук българската държава е вложила 1 млрд. 480 млн. лв. в площадката на АЕЦ "Белене" и в момента дължи над 1 млрд. и 200 млн. лв. за самото оборудване, съобщи Николов. Вариантите са или да се направи наново оценка на площадката на Белене, тъй като срокът е изтекъл, или да се мисли вариант единият блок да бъде сложен в АЕЦ "Козлодуй", както е решението от 2012 г. Третият вариант е за продажба, какъвто случай сме имали - за АЕЦ "Белене" сме имали готов реактор, който сме продали на руската страна и в момента работи в калининската АЕЦ, посочи Валентин Николов.

"България вече веднъж е продала за жълти стотинки реактор и ние имаме този опит", коментира зам.-председателят на енергийната комисия в НС.

Вижте цялото интервю.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад