Александър Андреев: Избирателят може да избере как да гласува

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Машините са наети и след изборите ще бъдат върнати на фирмата изпълнител. Ще бъде направен анализ как е протекло машинното гласуване, каква е била активността, както и всички въпроси по логистичното обезпечаване, за да се прецени при следващите избори дали да бъдат собственост на ЦИК. При местния вот през есента те трябва да са двойно повече.

При гласуване ни е необходима карта за гласуване, която получаваме в секционната избирателна комисия. Тя стартира машината, за да може да бъде осъществено гласуването.

"Целта на картата е освен да стартира гласуването, да не позволи един избирател да гласува няколко пъти, не може с една и съща карта да се гласуват последователно двама избиратели, което би могло евентуално да доведе до компрометиране на самото машинно гласуване", подчерта Александър Андреев.

В избирателната секция ще имаме възможност да изберем дали да осъществим вота си с хартиена бюлетина или машинно. При машинното гласуване е хубаво избирателят да види и двете страници на бюлетината.

Говорителят на ЦИК показа образец на хартиената бюлетина.