Американски режисьори поставят три нови български пиеси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в студиото на "Денят започва с култура" бяха режисьорите Елена Хейман, Самюел Бугелн, Нейтън Купър и Милена Делева от Фондация "Елизабет Костова". Американски режисьори ще вдъхнат живот на три нави пиеси в Центъра за култура и дебат Червената къща в София в проекта "Page on Stage".

Милена Делева разказа, че преводът е основна част от тяхната дейност. Това, което можете да видите тази седмица (от 7 до 9 април от 19:00 часа), е трансформация на текста през превода. В този процес участват и преводачите, и авторите на текстовете, написани от съвременни автори, и режисьорите, и актьорите. Делева обясни, че зрителите ще видят сценично четене на три пиеси "Времева болест" на Иван Димитров, "Лиля" на Христос Хартомацидис и "Кота 506" на Ясен Василев. Всяко сценично четене ще бъде последвано от разговор между режисьора, автора и преводача.

Нейтън Купър разказа, че е работил върху "Времева болест". Този текст се занимава с двама агенти, които идват от бъдещето и се връщат тук, за да променят обществото, в което живеем днес. Това общество е болно. То живее във времата на свръхконсумацията, на многото отпадъци. След 150 години тези представители на обществото се връщат, за да променят нещата.

Самюел Бугелн обясни, че театъра в Америка е бутиково изкуство. Негова цел е да промени света с всяка негова пиеса, по която работи, като кара хората в ежедневието си да видят нещо ново, нещо особено, нещо неочаквано. Той е работил върху "Лиля". Тя е била музата на Маяковски.

Елена Хейман разказа, че "Кота 506" е за живота на Гео Милев. Тук не става дума за едни традиционен разказ. Става дума за различни текстове за неговите родители, за отношенията му със съпругата, с децата му, с приятелите му, с хората, които са го познавали, като се използват и документи, които попълват празнотите.