Да влезеш в кожата на любим герой: Aniventure Comic Con 2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За изкушението да влезеш в кожата на любимия си герой разговаряме с нашите гости Ани Иванова от клуб „Накама“, д-р Ния Нейкова – културолог, Виктория Иванова от НВО – България.

Ани Иванова разказва за тазгодишното издание на фестивала Aniventure Comic Con. Той ще съдържа повече атракции, както и специална зала за гейминг и зала за комикси и тв продукции. Акцентът на предстоящия фестивал са азиатска култура, кино, телевизия, гейминг, комикси, графити. Такива фестивали има по целия свят, те тръгват от Япония. Оттам идва и косплей /от costume и play/ културата. Това е субкултурата на младите, към която има голям интерес в България. Хората имат голямо желание да се превъплътят, макар и за ден, в кожата на своя любим герой. Всеки иска да успее сам като създава сам съответния костюм.

В студиото гостуват двама любители на косплея - Силвия Александрова като Спящата красавица и Александър Зиновиев като един от музикантите в дуета Дафт Пънк. Александър разказа за състезание в Япония, откъдето се е завърнал.

Ния Нейкова говори за стремежа на всеки един от нас да се превъплъти в свой герой, има момент на героичност, да подражаваме на някой герой. Според нея, акцентът във фестивала обаче не е да се превъплътиш в един герой, да създадеш своя виртуална идентичност, а става дума за множество костюми, част от които дори не са на положителни герои. Целта е да изградиш у себе си креативност да се доближаваш максимално до даден герой, да покажеш умение за това.

Виктория Иванова, която има лично и професионално наблюдение върху аналогичните фестивали в чужбина, направи интересни изводи за фестивала в България. Тя изтъкна традициите, създадени от клуб "Накама" за изграждане на едно общество, което развива косплей културата. Като представител на НВО за България тя благоддари за поканата за участие и партньорство в изданията на фестивала. Естествено е НВО да участва с актьори. Поставена е добра основа миналата година с двама актьори от "Игра на тронове", а тази година във фестивала Aniventure Comic Con ще участват трима актьори - Крисчън Найън, Даниел Портман и Владимир Фурдик.


Припомняме с няколко снимки миналогодишния фестивал Aniventure Comic Con и желаем успех на новото му издание.