Архитектура между проекта и живия град

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Денят започва с култура" бяха арх. Сефан Минков, арх. Светослав Мичев, арх. Христо Станкушев и арх. Бойка Огнянова. С тях говорихме за реализирането на One architecture week 2014 в Пловдив. В разговорът се включиха и арх. Павел Янчев, по телефона от Брюксел, и арх. Любо Георгиев, пряко от Пловдив.

Арх. Станкушев каза, че квартал "Капана" е едно изключително интересно място в сърцето на града, но е било леко поизоставено. За тях това е било възможност да се проведе един отворен архитектурен експеримент, канейки всякакви хора от различни дисциплини да работят над архитектурни теми.

Арх. Минчев обясни, че те смятат, че архитектурата не е просто сгради, не е просто строителство. Според тях много неща, поставени в контекста на архитектурния фестивал, могат да бъдат архитектура и да представят гледна точка за нея.

Арх. Минков каза, че тази година фестивалът се е концентрирал в "Капана" като тяхното желание е в квартала да се случат събития, които да работят както на местна почва, така и в малко по широк обхват с останалите културни части. Идеята е да вкарат намеси, които да останат и трайни следи в пространството.

Арх. Огнянова разказа за работата ѝ по проекта "Възможния капан". Този проект търси да покаже едно ново лице на квартал "Капана". Ролята на проекта е да направи връзката между мястото, хората, които са там и обитават и хората, които искат или биха могли да работят и живеят там.