Артисти с кауза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На днешния ден поканихме хора на духа, хора на културата, които застават зад различни каузи. Гости в празничното ни студио бяха актьорът Владимир Пенев, писателят Георги Господинов и Милена Нейова от Ателие "Прегърни ме".

Според Господинов това е един труден празник, защото е празник, който не е свързан с конкретна дата, с конкретен герой, с конкретно освобождение. Хубавото на този празник е, че има една цяла верига хора на езика, които стоят в него, каза той. Когато празнуваме днешния ден ние участваме в тази верига от хора, смята писателя. Той припомни, че буденето в България тръгва от словото.

Нейова каза, че няма усещане за днешния ден, за днешния празник и човек трябва да бъде буден и добър през цялата година. Тя разказа и за Ателие "Прегърни ме".  Дейността му е насочена предимно към деца от домове. Те са се обърнали към изоставените деца, защото те живеят сред много липси в огромни мащаби.

Според Пенев това е един по-особен празник. Не го празнуваме като всички останали, но той усеща, че това е нещо важно, на което трябва да се обърне внимание. Според него това не е толкова празник за представяне пред хората, колкото да се събере всеки един в себе си и да си даде сметка кои са неговите лични будители, за да открие смисъла на собственото си съществуване.