Ателие "Никой не е по-голям от хляба"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

11 жени от различни краища на страната се събраха в китното родопско селце Киселчево, за да замесят заедно хляб. Покани ги писателката Мона Чобан, която от дълги години живее в Париж. Така всички станаха дейни участници в първото по рода си ателие „Никой не е по- голям от хляба”.

За да усетят магията от месенето на хляба, така както са го правили нашите баби и прабаби, в малкото родопско селце пристигнаха жени от Бургас, София и дори от Барселона. С отговорната задача да пресее брашното в нощвите се зае най- малката участничка в ателието - 8-годишната Иванжелина. След това всички се захванаха да месят.

"Много е хубаво, много е вълнуващо, природата, родопската песен, хлябът, който е най-свещен за българите - и какво повече”, споделя Таня Петкова.

Специално за ритуала Иванжелина беше пременена с народна носия, наследена от нейната прабаба, а останалите си сложиха бели ризи.

„Опитахме се да създадем една по-различна атмосфера и ние да се почувстваме по-различни, защото все пак като месиш хляб, не може да си облечен по какъв да е начин”, казва Деси.

"Това вече е една група от хора, които са свързани по някакъв начин и няма значение дали го осъзнаваме или не – ние със сигурност вече ще бъдем свързани от хляба", разказва Мона Чобан.

За да се захване тестото, жените си припяваха, докато месеха.

А крайният резултат не изненада никого, защото от фурната беше изваден хляб, направен с мерак и много любов.