Атентатът в „Света Неделя“ - най-големият терористичен акт в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в студиото на "Култура.БГ" по темата бяха проф. д-р Веселин Янчев, историк и преподавател, Джеки Стоев, режисьор, и гл. ас. д-р Борис Стоянов, историк.

Проф. д-р Веселин Янчев: Контекстът на събитията е такъв, че коминтерна решава, че трябва да има една втора вълна на революцията през 23-та година с едни въстания в Германия, в Полша и България се вписва в общия този план. По-важното е да отбележим, че след пълния провал на този опит за противопоставяне на властта Георги Димитров и Димитър Коларов не свалят курса за въоръжено въстание. Този курс за въоръжено въстание е подкрепен и от коминтерна, т.е. счита се, че първият опит е неуспешен, но трябва да има втори опит, който да бъде успешен и всъщност започва едно надлъгване с времето.
Д-р Борис Стоянов: Заблудата е свързана някъде с документите. Очевидно ние все още не притежаваме пълния набор от свидетелства за този период, въпреки че се публикуваха през 90-те години много от материалите на коминтерна. За мен големият проблем е напрежението, което съществува вътре между политическата организация и военния център в БКП.

Вижте целия разговор във видеото.