Аз, Графинята

"Тя постигна поне една от мечтите си..."

Държава: България
Година: 1989
Времетраене: 98 минути
Аз, Графинята
За продукцията

Сценарий: Раймонд Вагенщайн, Петър Попзлатев

Режисьор Петър Попзлатев

Оператор Емил Христов

Музика Георги Генков

Художник Георги Тодоров

Монтаж Мадлен Радичева

В ролите: Светлана Янчева, Александър Дойнов, Ицхак Финци, Вълчо Камарашев, Катя Паскалева, Мария Статулова, Ирен Кривошиева, Илия Добрев, Петър Попйорданов, Кръстьо лафазанов, Едуард Захариев, Христо Гърбов, Мартина Вачкова, Самуел Финци и др.

"Тя постигна поне една от мечтите си – направихме филм, свободно инспириран от нейните преживявания в един свят, изграден от граници, ограничения, доносници, абсурдни норми и цензура." Авторите

Действителна история за съдбата на една от най-колоритните представителки на хипи поколението - Сибила М. или Сиси Графинята.

Най-успешният български филм от 90-те години на ХХ век. Първият български филм за първото поколение, погубено от дрогата...Първият български филм с комерсиално разпространение във Франция, задържал се успешно три седмици на екран и спрян от разпространение в България преди 10 ноември 1989...

Бунтът на едно момиче през 60-те - чрез бягство и зависимост от дрогата, се превръща в метафора на битката между индивидуалността и обезличаването ...

Краят на 60-те години. В София се провежда Световен младежки фестивал. Комунистическата власт иска да се представи като демократична, но на това противоречи преследването на млади хора по улиците. Сибила, с прякор Графинята, е арестувана при подобна хайка и интернирана в отдалечено балканско село. Там се запознава с Бойко - наперен младеж от селото. След изтичане на присъдата двамата се връщат в София. Бойко се сближава с чужденци и ги обира. Недоволен от обстановката в България, той решава да избяга в чужбина, но е заловен на границата.

Графинята е обвинена в съучастие и е изпратена в трудово-възпитателно училище в Ножарево. Там разбира, че е бременна и решава да абортира. Болката и самотата я превръщат в наркоманка. По искане на директора на училището Графинята е изпратена на лечение в клиниката в Суходол. След изтичането на присъдата тя се надява да започне нов живот, но мъжът, с който живее, я подлага на тормоз. Графинята го напуска и се връща сама в клиниката, усетила, че това е единственото място с човешко отношение към нея.

"Сибила М., градска легенда, известна още с прякора Сиси Графинята, изживя живота си с неимоверна лекота, въпреки че върху нея се стовариха всички неприятности, които системата можеше да измисли. Към нея тя се отнасяше с ирония и самоирония. Беше предпочитана компания заради откровените си и смели коментари, заради живописните, ярки и трагикомични преживявания, които я съпътстваха, заради самородния талант, на който се опитахме да станем съпричастни." /Авторите на книгата и киносценария/.

Наградата на журито за игрален филм от Европейския филмов фестивал за дебюти в Анже /1990/;

Наградата на град Торино за най-добър игрален филм от Международния фестивал на младото кино в Торино /1989/.