България днес – 13 февруари 2014 – излъчване от Пловдив

България днес – 13 февруари 2014 – излъчване от Пловдив
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От понеделник тече специализираната полицейска акция срещу битовата престъпност. В района на Пловдив засиленото полицейско присъствие е в Карлово, Хисар и Пещера. За резултатите от акцията разговаряме с гл. инспектор Любомир Рашков- началник отдел "Охранителна полиция" в областна дирекция на МВР- Пловдив

Декларация в паметта на жертвите от Илинденско- Преображенското въстание и Балканските войни бе приета на сесията на Общинския свет на Карлово на 30 януари тази година. С официално писмо до Общинския съвет генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи е поискал незабавно анулиране или оттегляне на декларацията в памет на жертвите на турския геноцид по време на Илинденското въстание и Балканските войни. Разговор по телефона с председателя на Общинския съвет в града Стойо Карагенски.

22-ите зимни Олимпийски игри вече текат с пълна сила. В „България днес“ ви срещаме с първия българин, който печели медал от белите спортове на най-големия спортен форум в света - Иван Лебанов, настоящ кмет на Велинград. Той завоюва бронзово отличие в бягането на 30 км в Лейк Плесид, САЩ. 17-годишен, той печели първата си републиканска титла, а две години по-късно (1977) става световен юношески шампион в Сен Грей (Швейцария). Избран е за "Скиор на века" по случай 80-годишнината на ски спортовете у нас.

Аптека във всеки град - това е едно от предложенията на експертите от работната група към Министерство на здравеопазването за анализ на достъпа до фармацевтични услуги у нас. Другото интересно предложение е равен достъп до фармацевтичните услуги от страна на хората с увреждания. Темата коментираме с Димитрия Стайкова- председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

Вече е даден стартът на ремонта на Цар Симеонова градина. Оказва се обаче, че 16 скулптурни пластики там пречат на реконструкцията на парка. Тези творби - от камък и метал, са авторски работи на най-големите български скулптори, подарени на Пловдив. Каква е съдбата им - по темата разговаряме с арх. Петко Прокопиев- проектант на проекта за реконструкция на Цар Симеоновата градина в Пловдив.

Благотворителна акция в помощ на деца с увреждания организира Сдружение „Различни, но равни” в Пловдив. Инициативата ще се проведе утре, като всички желаещи могат да подпомогнат децата с хранителни продукти. Пряко включване в „България днес“ на Галена Паскова.

На 13 февруари от 18 часа е представянето на "Старите дни"- книга с разкази на младата писателка Дена Попова. За тези, които не я познават, ето малко от нейната интересна биография. Дена Попова е завършила кинознание и политология в САЩ и Испания. Докато учи в университета „Уитмън” във Вашингтон, е част от редакционната колегия на две литературни списания - Quarterlife и Blue Moon, наградено от Колумбийския университет за най-добро университетско литературно списание през 2008 г. Същата година Дена е един от участниците в първия Семинар по творческо писане, Созопол, организиран от фондация „Елизабет Костова”.

На 15 февруари ден след Св. Валентин може да продължите да празнувате с любимия човек с едни от най- популярните композиции на Джордж Гершуин- „Любов във фа“. За концерта в родния Пловдив се завръща пианиста Андреан Лазаров. Йордан Дафов ще дирижира пловдивската филхармония.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад