България днес - 6 март 2014

България днес - 6 март 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темата Украйна и обстановката в Крим коментираме с Антон Киссе - президент на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада.

В Пазарджишкия окръжен съд продължават заключителните пледоарии по делото срещу 13-те имами и религиозни проповедници. Те са обвинени в разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната у нас организация „Ал Уакф ал Ислями“. Делото продължава и утре. По темата разговаряме с журналиста от БНТ2 Пловдив Сашка Пушкова, която заедно с колегата Златин Бояджиев следят развитието на събитията от самото начало.

Министерският съвет взе решение вчера за създаване на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян. Театърът в Смолян бе закрит, след извършена реформа в сценичните културни институти, с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2010 г. По темата разговаряме с Васил Василев – заместник-министър на културата.

800 лева бяха събрани в първия от поредицата концерти в подкрепа на фонда за възстановяване на сградата на Жълтото училище в Пловдив. Събитието бе част от програмата за 50-годишнината на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, като повечето от музикалните инициативи за половинвековния юбилей на Академията ще събират средства за ремонт на емблематичната сграда. Строителството на изключителната сграда с културно-историческа стойност е започнало през 1868г. Масивната постройка е дело на брациговския майстор Доле (Тодор) Дамов. Получила названието “Жълтото училище” заради пестеливо украсените си, но внушителни фасади, боядисани в жълто. Жълтото училище е първата новопостроена сграда през Възраждането, пригодена за учебни изисквания, и единствената стара обществена постройка, която до днес се използва за учебни цели от Музикалната академия. Разговор по темата с помощник-ректора на АМТИИ Константин Мечев.

Вчера ръководството на футболен клуб „Ботев“ Пловдив представи официално визията на бъдещия стадион"Христо Ботев". Феновете на отбора ще се гордеят с най-красивия стадион в България, който ще е 4-та категория, с лиценз за полуфинал за Лига Европа, хвалят се от ръководството на клуба. В предаването ни гостува авторът на проекта арх. Георги Савов.

Сред по-нетрадиционните имена, дадени в Община Пазарджик тази година се открояват Рай, Иоана, Дивна, Лимона, Бужемаа, Хира, Суя, Нурбанур, Рабийе, съобщават от ГРАО-Пазарджик. Нестандартни имена обаче има в цяла България. Защо българинът се опитва да разчупи традицията - гост в студиото доц. д-р Боян Янев от ПУ"Паисий Хилендарски"

Изложба "Съзидателят Божидар Здравков", посветена на 130 години от рождението на един от емблематичните пловдивски кметове бе открита снощи в Етнографски музей - Пловдив.

Днес в студиото на "България днес" гостува внукът на един от най-успешните кметове на град под тепетата Божидар Здравков.

В студиото на "България днес" гостува художникът Вихра Григорова, чиято изложба „Март“ открита в културния център на „Радио Пловдив“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад