Българска икономика в сянка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Още от деня" бяха проф. Боян Дуранкев от УНСС и бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов. с тях говорихме за предложението на бюджетната комисия, според което ще бъде дадена власт на синдика, който ще бъде назначен след обявяването  в несъстоятелност на КТБ, ще решава да прави прихващания от цесиите, които вече са факт.

Според Дацов това предложение звучи много популистично, защото в момента това е възможно, но процедурата, по която се извършва, е по-сложна. За него от последните няколко седмици има един огромен проблем и той е, че всъщност нищо не се е променило спрямо старите практики. За пример той даде предишното правителство, което е било критикувано, защото няма никакъв политически меморандум, което да определя политиката. В момента имаме нещо като коалиционно споразумение, но по последните действия си оказва, че такова няма, каза Дацов.

Проф. Дуранкев каза, че този текст би могъл да привнесе не само един допълнителен юридически и финансов хаос във всичко, което се случва в КТБ, но и може да създаде и политически казуси. Според него не е редно да се прехвърлят отговорности, които са решени в рамките на закона. По негови думи нашият закон дава достатъчно възможности за регулиране на спорните моменти. България е в такава сложна ситуация, че ако иска правителството да оцелее и да върви напред, то тя трябва да се развива много по-динамично отколкото другите европейски страни, заяви той. Проф. Дуранкев каза, че е очевидно, че тази година имаме голям проблем с държавния бюджет и по всяка вероятност ще бъде тежка година за страната. Той смята, че правителството трябва да представи не просто бюджет, а една цялостна стратегия за развитие на България през следващите 3-4 години. Ако правителството не представи такава стратегия след едно година вълненията ще бъдат много големи, прогнозира той.