"Бърдмен" - големият победител с четири "Оскара"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Големият победител на снощната 87-ма церемония по връчването на наградите "Оскар“ е филмът „Бърдмен“ или "Неочакваната добродетел на невежеството" – черна комедия, която разказва за борещ се с предизвикателствата на реалния свят бивш актьор. Творбата на мексиканския режисьор Алехандро Инярито, който взе голямото отличие в света на киното, получи и още 3 статуетки – за режисура, оригинален сценарий и операторско майсторство.

Еди Редмейн взе статуетката за най-добър актьор за превъплъщението си като известния физик Стивън Хокинг в „Теория на всичко“.  Като най-добра актриса беше отличена Джулиан Мур за ролята си на бореща се с Алцхаймер педагожка във „Все още Алис“. Джей Кей Симънс стана най-добър актьор в „Поддържаща роля“ за влизането си в образ на музикалния педагог Теранс Флечър в „Камшичен удар“. Патриша Аркет взе статуетката за поддържаща роля за изпълнението си в „Юношество“. Най-добър чуждоезичен филм стана полската черно-бяла лента „Ида“ на Павел Павликовски. Най-добра лента стана „Гражданин 4“ за Едуард Сноудън, бившия сътрудник на американското разузнаване, разкрил истината за шпионските програми на АНС.

„Оскарът“ за анимационен филм отиде при „Героичната шесторка“ на „Дисни“.

Повече за отличените с "Оскар" от Американската филмова академия за 2015 г. научихме от Геновева Димитрова, Владислав Апостолов и Петя Александрова, които бяха в студиото на „Денят започва с култура“.