БАМЯ ПО ГРЪЦКИ
Време за приготвяне: 30 мин.
Нужните продукти:
600 г свински врат - паве
Нужните продукти за бамята:
500 г бамя
120 мл оцет
120 мл зехтин
2 глави лук
500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
1 с.л. захар
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете бамята от дръжките, сложете я в купа и я посолете. Залейте я с оцет и я оставете да престои поне за час. В месото направете половин сантиметрови прорези от всички страни.
Овкусете го със сол и черен пипер. Намажете го хубаво с олио и го изпечете на барбекю или във фурна /ако го печете на фурна преди това трябва да го запечатате на тиган/. Докато го печете го въртете от всички страни, за да се изпече отвсякъде добре.
След като се позапече го качете на горния етаж на барбекюто, затворете го и го оставете за още 15 мин. Нарежете лука.
Посолете го със захар и сол и го намачкайте. Запържете го в тиган със зехтин. Извадете го и в същия тиган запържете бамята, отцедена от оцета. Оставете я да поомекне.
Добавете в тигана карамелизирания лук, нарязаните домати, сол и черен пипер. Гответе докато вкусовете се обединят. Сервирайте бамята като канапе, а върху нея нарязано свинското.