Берлинаре 2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Божидар Манов разказа в студиото на "Денят започва с култура" за впечатленията си от Берлинаре 2014. На фестивала са представени 400 филма за 11 дни. Около половин милион зрители са влезли в кината по време на Берлинаре.

В селекцията и тази година беше обърнато внимание на азиатското кино. Във фестивала участваха 3 китайски и един японски филм. Китайският филм "Черни въглища, тънък лед"  получи Златна мечка. Това е класически детективски филм ноар. Там има серия убийства, фатална жена и емоционално ченге. Филмът получи и сребърна мечка за най-добър актьор. За най-добра при жените беше отличена японка. Според проф. Манов вниманието към азиатското кино е изолирало други географски региони. Източна Европа отсъства, отсъства и Африка.

Проф. Манов разказва, че се наблюдава създаване на по-широк екран за зрелищното кино. Изтласква се политическият характер на фестивала. Наблюдава се "национализация" на програмите. Не може да не се отбележи и отстъпването на американските филми. Тази година участие са взели само три филма, като един от тях взе награда за най-добър режисьор.