Бежанците, избягали в България, но после накъде?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бежанците - желани и нежелани, избягали в България, но после накъде? За отговор на този въпрос в студиото на "Още от деня" се обърнахме към Николай Чирпанлиев – председател на Агенцията за бежанците.

Той отбеляза, че след критиките към държавата и конкретно към Агенцията в началото на бежанската вълна за организацията и условията, настроението вече е по-позитивно.

"Нашите европейски партньори видяха, че българското правителство наистина създаде една добра организация. Националния оперативен план, който беше създаден, се изпълнява и това се отчита от всички сериозни институции от Европейския съюз и не само", отбеляза Чирпанлиев.

Относно големият въпрос - дали ще има нова бежанска вълна щом времето се стопли, председателят на Агенцията за бежанците заяви, че те самите са наясно вече, че дори и да получат статут, това не им позволява да работят някъде другаде в Европа.

"Бежанците преди да тръгнат за България още септември месец са били или подведени, или не са прочели добре, че статута, какъвто и да е той, ако изобщо го получат в България, фактически не им дава правото да работят където и да е в Европейския съюз. Т.е. това, което г-жа Малмстрьом ясно и точно каза - ЕС не смята да промени клаузите на Дъблинския регламент. Т.е. след като те влязат в България те или ще останат тук, или трябва да се върнат там, от където са дошли", коментира Чирпанлиев. "След като 95% дойдоха в България, с нагласата да отидат в Западна Европа, явно, че на този етап тяхната мисъл е да заобиколят България - да влязат в друга държава, чрез която вече да могат да навлязат в Западна Европа", добави още председателят на Агенцията за бежанците.

Чирпанлиев отбеляза още, че потокът към страната ни е силно намален. Данните сочат, че от Нова година насам през границата са преминали максимум по 200 човека на месец. Ефект даде информацията за телената ограда на границата с Турция и информацията за засилената охрана по границата, категоричен бе Николай Чирпанлиев.