Билколечение. Хисарският лечител - Георги Георгиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Човечеството познава билките от най-дълбока древност. Асирийците са ни оставили наследство от глинени плочки, върху които са описали симптомите на различни болести и растенията, които са използвали за лекуването им. Древните египтяни разкриват в папирус 450 заболявания и близо 700 лекарства от растителен произход.

Бащата на медицината Хипократ разказва за 236 лечебни растения, които се използвали в Древна Гърция. Според сведенията, запазени от древни времена до днес, арабите са познавали близо 1600 растения с лечебно действие. В България съществува огромно богатство и разнообразие на растителни видове – близо 3600 на брой. Около 650 от тях се употребяват като лечебни растения, а ежегодно се събират 300 вида.

Огромна заслуга за запазване на традицията на билколечение у нас има народният лечител Петър Димков. Данните и изследванията на Димков са събрани в няколко книги, запазили и до днес богатството за билколечението у нас. Едни от най-често използваните лечебни растения в България са казанлъшката роза, която действа противовъзпалително; алоето, което е на шесто място сред растенията с лековитите си качества и което в България се среща като диво растение; омайничето, невенът, жълтият и червеният кантарион, чубрицата, лайката, мащерката, живовлякът.