Битките за Европа: "Клокотница - битката за клокочещата вода"

Битката, която променя границите и моралаДокументална поредица

Държава: България
Година: 2018-19
Времетраене: 40 минути
Битките за Европа: Клокотница - битката за клокочещата вода
За продукцията
Всички епизоди

Съвместна продукция на Българската национална телевизия и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“, документалната поредица "Битките за Европа" разказва за някои от съдбоносните и значими битки през вековете в Централна и Източна Европа. Много от тях се изучават и до ден днешен в авторитетни исторически факултети и военни академии по света. Докато на особена популярност се радват историите за битки в Западна Европа или в Съединените щати, за широката публика остават неизвестни някои от онези сражения в Източната част на континента, променили облика на целия свят. Такива са последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав ІІІ Ягело, известен като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и др.

Със снимки на територията на 10 държави, филмите се позовават на многогодишни изследвания на историци и военни специалисти. Включени са архивни кадри, документи и литература, отразяваща атмосферата на отминалите времена с игрална възстановка на събития и герои.

„Битките за Европа” представя големите стратези и военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетелите и обикновените войници, страданията на мирното население.

Five Star Media: Битките за Европа

Битките за Европа - документална поредица на БНТ2

Сценарий: Александър Перпелиев, Тошо Пейков, Степан Поляков

Режисьор: Степан Поляков

Оператор: Момчил Александров

Режисьор по монтажа: Цветелина Василева

Продуценти: Продуцентска къща "Файв Стар Медиа Груп", БНТ


Клокотница - битката за клокочещата вода

Една война, която променя не само границите на Средновековна Европа, но и моралните стандарти в бойните действия

Иван Асен наблюдава внимателно своя зет Теодор Комнин, който ще сгреши. При толкова врагове, ако искаш да седнеш на най-високия престол в Европа – този на Василевсите, трябва да си ударил най-могъщия си съсед. И сякаш това е така лесно точно сега... Комнин и военачалниците му преценяват, че България е най-уязвима от югоизток, откъм днешния град Хасково - изключително стратегическо място. През тази територия минават повечето сблъсъци между Запада и Изтока. Тук е най-невралгичната зона. Преминеш ли с войска река Марица, се озоваваш от другата страна на Континента.

Битката започва до село Клокотница , където тече ръкав на р. Марица. Това е тежка тактическа грешка на Комнин. Той току-що е наел около 5 хиляди тежко въоръжени рицари от Западна Европа. На българска територия нахлува около 30-хилядна войска. Огромна мощ по това време. Предимството е, че царят им е очаквал нападението. Слабостта – българите са с около 5 хиляди по-малко. Иван Асен е гневен заради предателството, но спокоен. Знае, че изборът на Теодор Комнин за инвазия е от най-лошите възможни решения....