Битките за Европа: "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа"

Битката за бъдещето!

Държава: България
Година: 2018-19
Времетраене: 40 минути
Битките за Европа: "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа"
За продукцията
Всички епизоди

Документален филм от поредицата "Битките за Европа"

Режисьор и сценарист: Степан Поляков
Оператор: Момчил Александров
Музика: Валери Пастармаджиев
Режисьор по монтажа: Цветелина Василева
Продуцентска къща "Файв Стар Медиа Груп", община Плевен, БНТ

"Плевен: Краят на войната. Началото на Европа" е създаден през 2018, в чест на 140-годишнина от Руско-турската освободителна война.

С архиви и игрална възстановка, филмът представя историческите фази в края на войната. Събитията, свързани с обсадата на Плевен, са съдбоносни и значими за бъдещето на Европа, неслучайно наречени от изследователите - "Плевенската епопея".

В документалния разказ са изследвани неизвестни факти и документи от руски, османски и плевенски архиви. Снимките са от дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена.

Продукцията е съвместен проект на Община Плевен и "Файв Стар Медиа Груп", със съдействието на Регионалния военноисторически музей в Плевен, Посолството на Руската Федерация в България и меценати.

Five Star Media: Филмът за Плевенската епопея с първа премиера в Русия

Награда за документален филм в категория „История и култура” от ХІV Международен фестиВал на туристическия филм "На източния бряг на Европа" във Велико Търново /2018/

Съвместна продукция на Българската национална телевизия и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“, документалната поредица "Битките за Европа" разказва за някои от съдбоносните и значими битки през вековете в Централна и Източна Европа. Много от тях се изучават и до ден днешен в авторитетни исторически факултети и военни академии по света. Докато на особена популярност се радват историите за битки в Западна Европа или в Съединените щати, за широката публика остават неизвестни някои от онези сражения в Източната част на континента, променили облика на целия свят. Такива са последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав ІІІ Ягело, известен като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и др.

Със снимки на територията на 10 държави, филмите се позовават на многогодишни изследвания на историци и военни специалисти. Включени са архивни кадри, документи и литература, отразяваща атмосферата на отминалите времена с игрална възстановка на събития и герои.

„Битките за Европа” представя големите стратези и военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетелите и обикновените войници, страданията на мирното население.

Five Star Media: Битките за Европа

Битките за Европа - документална поредица на БНТ2

Клокотница - битката за клокочещата вода

Битката, която променя границите и морала

Една война, която променя не само границите на Средновековна Европа, но и моралните стандарти в бойните действия

Иван Асен наблюдава внимателно своя зет Теодор Комнин, който ще сгреши. При толкова врагове, ако искаш да седнеш на най-високия престол в Европа – този на Василевсите, трябва да си ударил най-могъщия си съсед. И сякаш това е така лесно точно сега... Комнин и военачалниците му преценяват, че България е най-уязвима от югоизток, откъм днешния град Хасково - изключително стратегическо място. През тази територия минават повечето сблъсъци между Запада и Изтока. Тук е най-невралгичната зона. Преминеш ли с войска река Марица, се озоваваш от другата страна на Континента.

Битката започва до село Клокотница , където тече ръкав на р. Марица. Това е тежка тактическа грешка на Комнин. Той току-що е наел около 5 хиляди тежко въоръжени рицари от Западна Европа. На българска територия нахлува около 30-хилядна войска. Огромна мощ по това време. Предимството е, че царят им е очаквал нападението. Слабостта – българите са с около 5 хиляди по-малко. Иван Асен е гневен заради предателството, но спокоен. Знае, че изборът на Теодор Комнин за инвазия е от най-лошите възможни решения....