Бившият екоминистър Евдокия Манева: Няма координация в управлението на водите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Евдокия Манева очерта основните проблеми в управлението но водите, което охарактеризира като "под всякаква критика". В същото време припомни някои, мерки, които са намерили място в документ, изготвен по време на първия кабинет на Борисов, когато тя е заместник-министър на екологията. Този документ от 2012 г. е бил приет, по думите ѝ, в осакатен вид, а сега се налага да се връщаме в констатациите си 7 години назад. Манева е министър на МОСВ в периода 1997-2001 и заместник-министър в още три правителства.

Манева е категорична, че по основните принципи на управлението на водите трябва да има консенсус, да не надделяват политически съображения. Тя цитира Закона за водите, съгласно който политиката по водоснабдяването е отговорност на министъра на регионалното развитие и всички негови специалисти надолу по веригата.

По отношение на контролната система бившият екоминистър е на мнение, че тя на практика не съществува: контролните органи са най-потърпевши от липсата на експертиза.

Що се отнася до до използването на питейна вода за промишлени нужди Манева подчерта, че "Стомана - Перник" е длъжна да има алтернативен водоизточник и да се снабдява извън питейното водоснабдавяне.

"Не може за сметка на населението да се подава вода и да се поставя на колене министъра, но той след това отива в ареста."

Евдокия Манева е убедена, че трябва подробно да се проучат причините за кризата. След това аннализът на ситуацията ще подскаже решението за казуса "Перник".

В контекста на необходимата експертиза тя подчерта, че е много важно кой ще стане министър. В отговор на кресливите критиките Манева препоръча "някои от лидерите на най-гласовитите екоорганизации биха могли да оглавят Министерството на околната среда и водите.