Боян Магдалинчев: Политиката няма да надделее при избора на главен прокурор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Процедурата ще бъде толкова прозрачна, колкото е разписана в Конституцията и в Закона за съдебната власт, заяви Магдалинчев. Всички заседания на пленума на ВСС ще бъдат излъчвани директно онлайн. Те са открити и всеки може да ги следи.

Той подчерта, че днес едва стартира процедурата, като на този етап няма нито една номинация. Тепърва предстои издигането на кандидатурите за главен прокурор, след което те подлежат на обществено обсъждане. "На този етап няма никакво основание да се твърди, че предстоящият избор е предрешен", категоричен беше той и допълни, че определено политиката няма да надделее при избора на главен прокурор.

Боян Магдалинчев: Изборът на главен прокурор, както и изборът на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд е единствено и само функция на Висшия съдебен съвет. Нито управляващите, нито политическата класа има възможност за излъчване на номинации, нито има възможност да взима решения в тази посока.

Магдалинчев коментира реформирането на ВСС, като подчерта, че в тази връзка няма никакви предписания от страна на годишния мониторинг върху съдебната система. "Повечето препоръки бяха дадени в януарския доклад през 2017 година на механизма за сътрудничество и оценка. Това бяха 17 препоръки. В тази посока няма нито една препоръка на механизма за сътрудничество и оценка към Европейската комисия. Така че приемаме, че нещата са реформирани", обясни той.

Вижте целия разговор във видеото.