Бойко Ноев: Хитруването в голямата политика е вредно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бойко Ноев коментира, че въпросът за реакцията на българското правителство по случая Скрипал е една много малка част от по-големия въпрос за солидарността. "Не може да искаш солидарност, когато си отворил вратата за незаконните руски капитали, когато Лондон се е превърнал в Лондон-град, когато руските олигарси са изкупили половината ти висша футболна лига и половината от твоите вестници". Той обясни, че това са големите въпроси, а не това дали е отровен Скрипал или не е и как да реагираме ние - да гоним ли посланици или не. "Гоненето е една много малка, аз бих казал незначителна част от това, което се случва." Ноев каза още, че не може да се очаква НАТО да осъди Великобритания или ЕС и допълни, че солидарността е "когато от една страна ти експулсираш руски дипломати, а с другата ръка подписваш "Северен поток"-2, както направи канцлерът Меркел. Да не забравяме, че бившият канцлер Шрьодер е в борда на Газпром. Да не забравяме, че ръководители на Бритиш Петролиум (ВР) са в борда на Сечин - един от хората в черния списък на Запада, на Роснефт". Той открои, че случаят със солидарността трябва да бъде внимателно изследван. "Когато пострадал съюзник, в случая Великобритания, иска солидарност от своите съюзници, тези съюзници трябва да обяснят на своите общества как именно да подкрепят Великобритания."

Бойко Ноев подчерта, че не заема позицията, че България не трябва да бъде солидарна. "Напротив, ние трябва да бъдем солидарни с Великобритания и не само с нея, предвид по-общата, по-глобалната политика, която в момента Русия провежда спрямо нашия свят. А това са два различни свята. Тя започна от Крим, премина през различните хибридни войни. Тази политика намира израз и, ако искате и в посещението на патриарха Кирил в София, коментарите на Путин, че българската азбука произтича от Македония, не от България - всички такива обидни неща спрямо страната ни - това също е част от тази голяма политика."

Ноев заяви, че доказателства по случая "Скрипал" няма да има. Темата за лъжата в голямата политика - "това, което извади Путин от Г-8 и той вече никога няма да седне на масата на големите. Той беше приет в едно семейство, в което си имат доверие - лидерите на света. Той ги излъга в Крим и то ги излъга брутално." Лъжата в политиката или хитруването в голямата политика е крайно вредно и "поради това смятам, че позицията, която българското правителство зае - тя е по същество правилна, на дистанциране от крайности, но тя беше отиграна по един не особено добър начин. Не може да кажеш, че ще чакаш доказателства, за да вземеш позиция, когато знаеш, че доказателства няма да има. Отзоваваш своя посланик тук, за да информира Съвета за сигурност. Той няма какво да информира. Той има други начини да комуникира". Ноев подчерта, че с тези хитрувания ние олекваме пред нашите съюзници. Хитруването в голямата политика е вредно, независимо спрямо кого хитруваме, подчерта Ноев.

По думите на Светослав Терзиев българската позиция е единствената възможна. Не случайно политическите сили са единни по нея. България не може да бъде посредник в тази криза, защото никой не търси такова посредничество, открои той. Русия може да разговаря директно с другите държави, независимо от факта, че си намаляват дипломатическите състави. Те си оставят каналите за контакти. Според него раздухването на този скандал до такава степен, е една голяма политическа грешка.Бойко Ноев беше категоричен, че война няма да има, защото парите и децата на Русия са във Великобритания и в Европа.


Вижте целия разговор във видеото.