Бюджет 2018

Бюджет 2018
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер "Алфа рисърч" постави участниците в допитването ни в ролята на депутати с въпроса: Ако сте депутат как ще гласувате за Бюджет 2018?

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, депутат от ГЕРБ: (Здравеопозване, образование, сигурност) Това наистина са трите сектора, които бяха приоритетни на Вашите зрители. Сектори, които всъщност, са приоритет в програмата на правителството. Те бяха и приоритет в програмата на ГЕРБ, предиборната програма на ГЕРБ. И наистина в Бюджет 2018 не само, че има повече пари, бих казала, че политиката, която можем да търсим в бюджета, е именно за стимулиране и развитие на сектор образование, сактор здравеопазване, сектор сигурност, преди всичко. Разбира се, има и други политики. И тук определено трябва да кажа, че целт не е просто даване на едни повече пари. Целта е тези разходи да бъдат инвестиция в бъдещето, инвестиция в младите хора като резултатът, който трябва да постигнем, и който ще видим след години - това е едно по-образовано, по-здраво, живеещо в по-сигурна среда младо поколение, което е избрало да се развива, да работи в родината си.
Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ на "БСП за България" и член на Икономическата комисия: До преди тази година правителствата, които формираха бюджетите на ГЕРБ, образованието не го считаха за приоритет. Само ако се върнем една година назад, когато беше представен Бюджет 2017 в първоначалния вариант декември 2016 година, преди изборите, там нямаше и дума за приоритет образование и увеличаване средствата за образование. Както и да е, имаше смисъл от тези предсрочни избори. Образованието влезна в приоритетите на ГЕРБ. Това не е лошо. Но ако видите нивата му като разходи от БВП, ще видите, че ние още гоним 2008-2009 г. Това са нивата когато управляваше Левицата. Какво да очакват българските граждани, тъй като в момента им се обяснява: "Видите ли, ще дадем 400 милиона повече за НЗОК, общо в бюджета за задравеопазване - 500 милиона, ще дадем за увеличение на заплатите "? За съжаление, отговорът е, че те не могат да очакват нищо по-различно от това, което е досега. Кагота правиш едно и също нещо, по един и същ начин, няма как да очакваш по-голям резултат.
Николай Александров, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси, депутат от "Обединени патриоти": Разписаният механизъм (за контрол) е съгласно Надзорния съвет на Касата (Здравната), който трябва да упражнява и контролът, както и обществото. Това, което сме записали, което е ново в управленската програма и може да намерите на 56 стр. от Управленската програма между ГЕРБ и "Обединени патриоти" е именно приоритет 34, който говори именно за промяна на сегасъществуващия модел. Защото, действително през годините парите за здравеопазване винаги се уверичават, накрая когато запитаме някой той казва: "Колкото и да се вдигат парите за здравеопазване, ти никога не стигат" и определето тук съществена роля играе контролът. Ние именно в тези приоритети с колегите от ГЕРБ сме се споразумяли, че трябва да се подобри контролът, трябва да се повишат мерките, които се упражняват като контръл върху изразходването на НЗОК бюджета и от там насетне да отворим дебата към обществото.
Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС и зам.-председател на Бюджетната комисия: Какво ще получат хората срещу тези пари, защото този бюджет няма концепция. В него се дават: икономиката е в растеж, има повече приходи, европейската икономика е в растеж и от там започват да се дават на отделните системи. Гаранция за контрол не може да има разписана. Гаранцията за контрол е начинът, по който функционират обществените системи като здравеопазване и образование. Здравеопазването е най-лесният пример, с който мога да илюстрирам контрола и неправилонстта на харченето на тези пари. От началото на функциониране на здравеопазването в този вид като система бюджетът за здравеопазване е нарастнал повече от 5 пъти - от 700 милиона на 3 милиарда и 800 милиона. Според Вас, има ли по-доволни пациенти, по-доволни лекари, по-доволни медицински сестри? Изобщо кой е доволен в цялата тая система? Има. Доволни са фармацефтичните компании, които при съществуването на една каса-монополист, която се управлява от хора, назначени от политиците. Вместо да се увеличават разходите за лечение се увеличават разходите за лекарства.
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад