Бюджет 2018. За кого и за какво ще има провече пари?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Проф. Антоанета Христова: Тук почти нямя какво да се коментира. По принцип Иво Христов е много отдавна известен със своето крайно говорене. Той е доста остър и изразявя силно асоциативно, емоционално позициите, които заема.
Юрий Асланов: Имаме неграмотност за разлика от преди 30 години в България. 7% от децата не знаят да четат и пишат, още 4% от възрастните над 12 години - това са 11%. От устата на политик звучи крайно, очевидно Иво не приема битността си на политическо лице и продължава да говори това, което наистина, което в момента съпреживява.
Александър Иванов, ГЕРБ: За мен бюджетът е социален, изпълним и реалистичен. Много е важно при условията на икономическа и политическа стабилност и този растеж, който има в икономиката да предложим бюджет на държавата, който е наистина социален, защоно в момента държавата може да си позволи такъв разход. Огромни са увеличенията в социалната сфера, в здравеопазването, в образованието, в сигурността. Този бюджет полага следващите действия за изпълнението на политиките, предприети и поети ангажименти от правителството на Борисов и коалиционните ни партньори.

Драгомир Стойнев, "БСП за България": Един лицемерен бюджет с една единствена цел да се купува време на управляващите, защото идеята на един бюджет е да покаже визията и най-вече реформите, които ще се извършат през следващата година. За съжаление, ние нямаме нито визия, нито пък реформи. Да, има увеличаване на разходи, но то е именно, за да се купи време и да се налеят пари в едни нереформирани системи където има добресмазани механизми за корупционни практики. Най-вероятно тези пари ще потънат и няма да има никой доволен.Николай Александров, Обединени патриоти: Моите очаквания винаги са доста по-големи към бюджета, специално и към този. Само по себе си показателно е, че това е осми бюджет, който ГЕРБ внася, и е първият бюджет, за който се заговори за социален бюджет, бюджет, в който са увеличени плащанията за различни социални сфери. Както имаме увеличение на пенсиите, по същия начин се говори за увеличение на учителските заплати, увеличение на заплатите в сектор "Сигурност". Това е доста голяма крачка напред.


Сергей Кичиков, ДПС: Според нас бюджетът е бюджет на нереализираните възможности. Предвид моментната политическа конюнктура в Европа и в България, нашето мнение е, че ние изпускаме шанса да направим реформи в нереформирани сектори и в момента си изливат едни пари в сектори, които се нереформирани. Виждаме проблемите в здравеопазването, проблемите в образованието, има какво да се направи, така че нашата оценка е твърда и категорична, че това е един илюзорен бюджет на илюзиите. Пари има, само че те се наливат в нереформирани сектори, в каца бездънна.


Кръстина Таскова, "Воля": Много внемателно разгледахме бюджета. За съжаление, не откреваме това, което искаме да видим, това, което слушахме в кампании. Програмите на двете управляващи партии нямат отражение в бюджета и бюджетът е е този, който ние от "Воля" искаме да предложим. Той е един инерционен бюджет, в който държавата ще съществува, но няма да се развива. Няма нищо по отношение на демографската криза. Поставените приоритети в здравеопазване и образование - не смятаме, че сеа ефективни разходите по тях.


Проф. Христина Вучева: Преодоляването на една поддържана години наред ограничена визия за бюджета, за неговите възможности е добро решение. Доказано е, че когато се дават повече пари, чрез някаква форма, в случая чрез бюджета, в ситуацията, в която се намира страната ни, това е добре. Не е добре това, че отново се дават пари за структури, за институции без да има никакъв поглед върху ефективността и върху решаването на политики, някакви политически въпроси, защото бюджетатът, в най-общото си определение от векове, фенансира програмите на правителствата.
Петър Ганев: Към октомври 2017 имаме излишък от 2.4 млрд лева. По официална прогноза на правителството ще бъде изхарчен. В бюджета за следващата година са казали, че тази година ще сме нула на нула. В тази основа, в която бюджетът вече сме го балансирали, дари харчим излишъци в края на годината и икономиката расте, ние отново залагаме дефицит за следващата година и залагаме увеличение на данъците.
Юрий Асланов: На практика България е една от държавите в ЕС с най-високи данъци, не преки, касвени. Увеличението на косвените налози автомотично прехвърля тежестта от каквито и да е намерение върху по-бедната част от населението. Ако БСП наистина е лява партия, има логика те да не подкрупят подобно намерение.
Петър Ганев: Самият министър на финасите, внасяйки собстветият си бюджет, каза, че в здравеопазването се краде и тези пари ще бъдат откраднати.
Проф. Антоанета Христова: Струва ми се, че няма някой, който да не казва това, че Бюджетът не е свързан директно с реформи. В сферата на образованието и науката се казва, че ще се дадат много пари, което е прекасно, само че, начинът, по който ще бъдат разпределени, не е ясен.
Проф. Христина Вучева: От години наред се прави една манипулация, кето не е добре. Не е добре да се правят манипулации, когато се говори по телевизии, но не е добре да се правят манипулации, чрез самото съставяне на бюджета.
Петър Ганев: Инвестиционните разходи играят ролята на буфер. Над два милиадна са към октомври непохарчените капитали. Факт е, че последните бюджети се приемат така, факт е, че ние станахме много зависими от европейските средства по отношение на капиталовите инвестиции.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад