Чети по устните

Няма време за обяснения, те са свързани с онова, което им липсваТрилър

Държава: Франция
Година: 2001
Времетраене: 100 минути
За продукцията

Сценарий: Жак Одиар и Тонино Бакиста

Режисьор: Жак Одиар

В ролите: Еманюел Дево, Венсан Касел, Оливие Гурме, Оливие Перие, Бернар Алан и др.

Сложен сценарий, перфектно изигран и дискретно озвучен с музиката на Александър Депла, "Чети по устните" започва там, където другите истории свършват.

Френската преса обяснява как "социално ангажираният сценарист и режисьор Жак Одиар /"Дийпан"/ преминава в друг жанр - "кримка в холивудски стил".

Очевидно ценителите не се вслушват в тихото дъно на филма - историята е повече от социална, кримката не е просто екшън, а продължение на социопатията, в която двама несретници създават връзка от недостатъците си - тя почти не чува, той - краде....

Неговите отложени пороци не са изтрити, а нейните неупотребени способности, с негова "помощ", стават ценни. Не е сделка, защото нямат време за споделени мисли и разговори.

Тя е Карла Бем - на 35 години, той е Пол Анжели - на 25. Карла от години работи в Агенция за недвижими имоти - няма интимна връзка, няма скок в кариерата и изглежда няма шанс, тя е задължителна и незабележима като мебелите.

Пол е пуснат под гаранция след криминална присъда - с право да работи, и е избран точно от Карла за помощник на ксерокса във фирмата.

За него следи наблюдаващ инспектор. Карла ще помага на Пол да бъде служител в офис, да носи риза, ще му намери и квартира, но неговата сила е на улицата и той се връща зад бара, където бързо събира данни и се подготвя за удар - с кражба и изнудване, което не изключва убийство. Карла не влиза в неговите планове, докато не тръгва да го търси - издокарана по "женски".

Пол не схваща това, той е по-заинтригуван от таланта й да чете по устните. Тя е почти глуха - не чува добре без апарат, но може да разбере отдалече какво си говорят другите. Тяхната история започва сега, по средата на срещата им ...

Златна Романова

3 награди "Сезар" за оригинален сценарий на Жак Одиар и Тонино Бакиста, озвучаване на целия звукозапсен екип и женска роля на Еманюел Дево /2002/

"Златен трейлър" за чуждоезичен филм от Наградите за филмова реклама в САЩ /2003/

Награда на журто за режисура на Жак Одиар от Международния филмов фестивал "Нюпорт", Роуд Айланд, САЩ /2002/