Чети по устните

Няма време за обяснения, те са свързани с онова, което им липсва...

Държава: Франция
Година: 2001
Времетраене: 100 минути
Чети по устните
За продукцията

Трилър

Сценарий: Жак Одиар и Тонино Бакиста
Режисьор: Жак Одиар
В ролите: Еманюел Девос, Венсан Касел, Оливие Гурме, Оливие Перие, Бернар Алан и др.

ФИЛМЪТ

Със сложен сценарий, перфектно изигран и дискретно озвучен с музиката на Александър Депла, "Чети по устните" започва там, където другите истории свършват. Френската преса отбелязва как "социално ангажираният сценарист и режисьор Жак Одиар ("Дийпан") преминава в друг жанр - "кримка в холивудски стил".

Очевидно ценителите не се вслушват в "тихото дъно" на филма. Историята е повече от социална, кримката не е просто екшън, а продължение на социопатията, в която двама несретници създават връзка от недостатъците си - тя почти не чува, той краде....

Неговите пороци не са изтрити, а нейните не-способности стават ценни. Срещата им не стига до сделка, защото нямат време за мисли и разговори.

СЮЖЕТ

Тя е Карла Бем - на 35 години, той е Пол Анжели - на 25. Карла от години работи в Агенция за недвижими имоти - няма интимна връзка, няма скок в кариерата и изглежда няма шанс, тя е задължителна и незабележима като мебелите.

Пол е пуснат под гаранция след криминална присъда - с право да работи, и е избран точно от Карла за помощник на ксерокса във фирмата. За него следи наблюдаващ инспектор. Карла ще помага на Пол да бъде служител в офис и да носи риза. Тя ще му намери и квартира, но неговата сила е на улицата и той се връща зад бара, където бързо събира данни и се подготвя за удар - с кражба и изнудване, което не изключва убийство. Карла не влиза в неговите планове, докато не тръгва да го търси - издокарана по "женски".

Пол не обръща внимание на нейната суетност, той е по-заинтригуван от таланта й да "чете по устните". Карла е почти глуха - не чува добре без апарат, но може да разбере отдалече какво си говорят другите. Тяхната история започва сега, по средата на срещата ...

Златна Романова

3 награди "Сезар" за оригинален сценарий на Жак Одиар и Тонино Бакиста, озвучаване на целия звукозапсен екип и женска роля на Еманюел Девос (2002)

"Златен трейлър" за чуждоезичен филм от Наградите за филмова реклама в САЩ (2003)

Награда на журито за режисура на Жак Одиар от Международния филмов фестивал "Нюпорт", Роуд Айланд, САЩ (2002)

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад