Четвърта власт

"Истината струва твърде скъпо".Телевизионен сериен филмПолитически трилър

Държава: България
Година: 2014
Времетраене: 50 минути
За продукцията
Всички епизоди

Консултанти: Севда Шишманова, Найо Тицин

Сценарий: Александър Чобанов, Александър Спасов, Ваня Николова, Велислава Попова, Емил Андреев, Йордан Банков, Росен Босев, Димитър Коцев-Шошо и Стоян Радев

Режисьори: Димитър Коцев – Шошо и Стоян Радев

Оператори: Антон Бакарски и Владимир Михайлов

Монтаж: Зорница Коцева

Музика: Виктор Стоянов

В ролите: Мила Парушева , Христо Шопов, Самуел Финци, Владимир Пенев, Михаил Билалов, Деян Донков, Атанас Атанасов, Ивайло Герасков, Владимир Карамазов, Христо Петков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Ана Пападопулу, Александра Василева, Деси Моралес и др.

Филмът е продуциран от Българската национална телевизия.

Продуцент БНТ – Севда Шишманова.

Изпълнителен продуцент: Найо Тицин -"Спотлайт".

Делегиран продуцент БНТ – Янко Терзиев


"Четвърта власт" е телевизионен сериал за сблъсъка на власт и медии, който разказва за различните лица на българската политика и журналистика. В дванадесет епизода зрителите проследяват едно истинско репортерско разследване, в което главните герои са политици и журналисти, а историята е създадена на основата на факти и събития, които ни изглеждат познати. Действието се развива през живота на един вестник, който се опитва да работи по свои правила за независима журналистика в едно изпълнено със зависимости общество. Разследването сблъсква външния и вътрешен свят, в който журналистите живеят и те разбират, че изборът е да станат част от манипулацията или да се изправят срещу нея. На екрана се случва онова, което се случва в живота – ожесточена борба за власт, мръсна политическа игра, удари под кръста, изнасяне на информация, натиск и отчаяна журналистическа съпротива. Шпионаж, секскомпромати, рекет и измамни схеми са познати жанрови похвати, които ще карат зрителя да гледа с интерес.

Структурно "Четвърта власт" е сезонен сериал от по дванадесет епизода. Всеки сезон сглобява пъзела на едно голямо журналистическо разследване. Главните герои преминават от сезон в сезон, но случаите, които разплитат са различни. Независимо, че сценарият на сериала е написан и снимките са приключили преди половин година, актуалният контекст е този, който ще държи вниманието на зрителя до края на историята освен драматургичния разказ. Първият сезон показва теми, които не са третирани досега в български сериал: кои са механизмите, които манипулират обществото; схемите, които държат досиетата и хората, които се възползват от тях; кой кого подслушва и защо; как се ражда съвременният политически Франкенщайн; каква е невидимата страна на политическата игра и каква е ролята на медиите и журналистите във всичко това.

Изборът на името на сериала "Четвърта власт" беше направен като предизвикателство към българската обществено-политическа система, в която журналистиката трябва да възстанови своята сила и независимост. В мотивите за неговото създаване преди една година пише "ако сериалът въвлече зрителя в гражданска реакция, това означава, че сме нарушили онова "мълчание, което ни прави съучастници и убива демокрацията".

Сериалът на БНТ печели безспорно първо място в Конкурсната сесия за селекция на телевизионни филмови проекти през лятото на 2012г.. В мотивите на Художествената комисия е отбелязано , че това е проект, който в "мащабна степен отговаря на обществената мисия на БНТ, има творчески потенциал и трябва да се реализира приоритетно по отношение на всички останали одобрени проекти". Снимачният период на продукцията започва през декември 2012г. и приключва през март 2013г. Филмът е окончателно завършен и предаден във Фонда на БНТ през май 2013г.

Изключителният кастинг е запазена марка на БНТ.

Филмът е произведен през 2012/2013 г, сезонен сериал, политически трилър, 12 серии по 54 мин.

Официална Facebook страница на "Четвърта власт"

"ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ" с награда от СИРКОМ

Сериалът е политически трилър, в който ролята на службите в манипулиране на обществените и политически процеси, надхвърля криминалната линия в сюжета. Зрителят влиза в напрегнатия свят на екип журналисти, в който амбицията, конкуренцията, зависимостите на миналото и търсенето на истината се заплащат скъпо. Седмичният вестник "Четвърта власт" , където работят, води бавна и изтощителна битка, в която разобличава висши представители на властта и порочните им схеми. През своите дванадесет епизода "Четвърта власт" повдига редица етични въпроси: докъде сме склонни да отидем, за да постигнем целите си, какво можем и какво не можем да простим на един журналист, може ли добрата кауза да оправдае мръсните средства и как медии и политици общуват помежду си в една държава, в която битката е "журналистиката да остане обществен глас".